Bor i Norges verste kommune: – Det er flaut

Hun har sommerjobb i kommunen, men er flau over eget hjemsted. NHO har nemlig stemplet Loppa som Norges verste kommune.

Rebekka Kårsgård

Rebekka Kårsgård har sommerjobb i Loppa kommune, mens syns ikke kommunen gjør en god nok jobb. Hun sier at hun ikke kommer til å slå seg ned på hjemstedet Øksfjord.

Foto: Merete Jørstad / NRK

Valglogo

– Jeg føler ikke at vi som kommune gjør så veldig mye med det. Vi stengte skolen i Nuvsvåg og får folk til å flytte. Jeg syns det er litt flaut jeg egentlig, sier Rebekka Kårsgård, som er 17 år og bosatt i Øksfjord i Loppa.

Mandag ble det klart at Loppa kommune kom helt på bunn i nærings-NM, som Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) arrangerer hvert år. Sola kommune i Rogaland har i likhet med Loppa beholdt samme plassering som i fjor, men de ligger på topp.

Kårsgård har sommerjobb i Loppa kommune, og sier at det er trist og litt flaut at de for andre gang på rad er den dårligste kommunen.

– Hva tenker du om det?

– Det er jo leit. Det er jo hjemplassen min hvor jeg har vokst opp, mitt lille paradis. Jeg har jo egentlig lyst til at det skal fortsette å være slik som det var for noen år siden.

– Det verste utgangspunktet for slike undersøkelser

Marit Helen Pedersen

NHO-direktør i Finnmark, Marit Helen Pedersen, er selv oppvokst i Loppa.

Foto: NHO

NHO-direktør i Finnmark, Marit Helen Pedersen, er selv oppvokst i Loppa. Hun sier at kommunen bør satse på turistnæringen, da fisketurisme har vist seg å være en sysselsetting som fungerer også i den lille kommunen.

– Loppa har et fantastisk utgangspunkt med ressursrike fiskefelt, men er en vanskelig kommune med tanke på vei. Den er avhengig av hurtigbåt og ferge, og er sikkert en av de dyreste kommunene i landet å drifte. Og med en sånn avfolkning som Loppa har hatt siden 60-tallet er det kanskje det verste utgangspunktet for slike undersøkelser, sier Pedersen.

– Trenger flere tilflyttere

Jan-Eirik Jensen

Ordfører i Loppa kommune, Jan Eirik Jensen, sier at han ikke er overrasket over at de nok en gang er på sisteplass i kåringen.

Foto: Rune Berg / NRK

Ordfører Jan Eirik Jensen er ikke overrasket over at Loppa kommune har havnet helt nederst i NHOs årlige norgesmesterskap i næringsvirksomhet.

– Kommunen har over flere år vært langt nede på listene når næring, lønnsomhet og befolkningsutvikling har blitt målt, sier han.

Han sier at kommunen er positiv til å være med på å tilrettelegge til etablering, men trenger aktører som kommer vil etablere seg der. Å holde ungdommen i kommunen er et av stegene mot å kunne forbedre tilstanden i kommunen, mener han.

– Bare nedover herfra

– For det første så trenger vi flere tilflyttere som produserer barn. Med tanke på å få ungdommene hjem så må vi få flere arbeidsplasser, for dette henger jo veldig sammen.

For Rebekka blir det ikke aktuelt å bosette seg i hjemkommunen. Hun syns det blir for usikkert.

– Det er mange som har flyttet tilbake i det siste, unge folk som har stiftet familie. Men det blir jo bare flere og flere eldre folk. Jeg ser egentlig bare at det går nedover herfra, at Øksfjord bare blir en ferieplass slik som Nussvåg nå har blitt, sier hun.

Øksfjord

Øksfjord i Loppa, hvor Rebekka Kårsgård er fra, er sentrum i kommunen. Hun kommer ikke til å slå seg ned her, sier hun.

Foto: Atle Markeng / NRK