NRK Meny
Normal

– Jeg regner med justisministeren ser at dette er ubrukelig

Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen er nådeløs mot konsulentene som mener det er unødvendig å bygge ny grensestasjon på Storskog. – Jeg velger å ikke ta dette seriøst, sier han om rapporten.

Rune Rafaelsen

PÅ HØY TID: Grensestasjonen mot Russland ble bygget da det kom fire–fem tusen over grensa hvert år, sier ordfører Rune Rafaelsen. Han mener konsulentene som sier nei til nybygg har «tragisk mangelfulle kunnskaper».

Foto: Jan Harald Thomassen

Rafaelsen synes det er på høy tid å bygge grensestasjonen som har vært utredet i årevis, og mener konsulentene tar feil i stort sett alt.

– At man ikke skjønner de politiske dimensjonene! Dette er Schengens yttergrense. Norge som nasjon må markere seg med en god stasjon som sier tydelig fra at dette er Norge, her er ting på stell, sier Rafaelsen.

Sparer 747 millioner

Det var iFinnmark som torsdag avslørte rapporten, som anbefaler å legge planene om en ny grensestasjon i skuffen. Konsulentene forslår i stedet små tiltak for 3 millioner kroner – en dramatisk besparelse sammenlignet med en ny stasjon til 750 millioner.

Rune Rafaelsen har ikke studert alle detaljer i rapporten, men mener oppsummeringene er avslørende.

– Jeg velger å ikke ta det seriøst. Det står at man ikke har vurdert de politiske sidene av en sånn grensestasjon. Vet de ikke at det er Russland de forholder seg til? Men jeg regner jo med at justisministeren ser at dette er helt ubrukelig.

Liten nedgang

– Det er jo tragisk for Norge at man har så mangelfulle kunnskaper, spesielt i den situasjonen vi står i nå, sier han, med henvisning til at det kommer opptil 200 asylsøkere over grensa hver dag.

– Stasjonen ble bygget i 1978. Da var det fire–fem tusen som passerte grensa. Siden har man bare flikket litt her og der.

Tallet på grensepasseringer økte raskt fram til i fjor. Mens det i 2008 var det drøyt 104.000 passeringer, var det i 2012 økt til 252.000, og året etter til over 320.000.

Deretter bidro svekket rubelkurs til at Norge ble et mindre fristende reisemål for russerne. I fjor var det en nedgang til 295.000 passeringer.

Russisk sommel

Konsulentrapporten legger vekt på at Norge risikerer å gjøre en stor feilinvestering på Storskog, fordi russerne ikke har fulgt planene om å bygge ut sin egen grensestasjon.

Så lenge handelsrestriksjonene gjelder, er det også usikkert hvor mange som vil passere grensa i framtida.

Politimester Ellen Katrine Hætta mener det uansett er grunn til å bygge nytt.

– De har ikke lagt vekt på asyltrafikken i det hele tatt. Dette er skuffende, ikke minst for de av mine ansatte som har stått på under kummerlige forhold.

Bjørn Tharaldsen, grensekontrollør og nestleder for Politiets Fellesforbund i Øst-Finnmark, er også kritisk.

– Vi spør oss om de i det hele tatt har vært til stede og undersøkt. De som jobber her sliter virkelig. Det er ikke kontorer nok, heller ikke garderober, og luftkvaliteten er ikke bra nok.