NRK Meny
Normal

Nye forsinkelser for Goliat

I et topptungt møte fredag skal Petroleumstilsynet ha gitt flere årsaker til at Goliat-prosjektet ikke får sette i gang med det første.

Goliat plattformen

Goliat-plattforma kom til Hammerfest 17. april i år, og er nå fraktet ut til Goliat-feltet der den klargjøres til produksjon.

Foto: Stian Strøm

Ifølge Teknisk Ukeblad skal det fredag ha vært et møte på høyt nivå mellom Goliat-operatør Eni Norge og Petroleumstilsynet (Ptil).

Et av bladets kilder sier det skal ha vært tilsynet som innkalte til møtet med operatøren, hvor det kom fram at de av flere årsaker ikke vil gi Goliat-prosjektet i Barentshavet samtykke til å starte produksjonen.

Usikker produksjonsstart

Goliat-plattformen kom på plass ut på feltet i sommer, og allerede har produksjonsstart blitt forskjøvet.

Nå er det blitt enda mer usikkert når flammen vil tennes på Goliat-feltet.

I møtet på fredag skal Ptil ha forklart at Eni ikke har fulgt opp arbeidet som de har bedt dem om å gjøre før produksjonen kan starte.

– Ptil skal ha fortalt at de ikke har tillit til at Eni følger opp arbeidet sitt slik de skal. Det forsvinner to-do-punkter som har blitt påpekt av tilsynet, forteller en kilde til bladet.

Petroleumstilsynet har ikke ønsket å kommentere saken, men Andreas Wulff i Eni Norge sier forsinkelsen ikke kom overraskende.

– For å ta det siste først. Vi har en del utestående arbeid. Det er naturlig at Ptil ikke gir oss samtykke før dette er ferdigstilt. Det er jo å forvente, sier Wulff til bladet.

Han sier at de nå jobber med å ferdigstille det arbeidet som fremdeles gjenstår

Avviser en konflikt

Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet sier derimot til NRK at det ikke er noen konflikt mellom de og ENI.

Hun presiserer at tilsynet gir sitt samtykke når alt er på plass for produksjon, og avviser at de har satt noen stopper for Goliat.

– Når selskapet er klare, så kommer samtykket til produksjon, forklarer hun.

Petroleumstilsynet presiserer at forsinkelser på slike prosjekter slett ikke er uvanlig.

– Det er ikke Ptil som forsinker prosjektet, legger hun til.

Usikkert ut 2015

Ifølge Teknisk Ukeblad sine kilder skal blant annet saken handle om at fremdriftsplanene som er lagt fram av operatøren er urealistiske, samt at flere av de tidligere planene mot en produksjonsstart, ikke er blitt gjennomført.

I tillegg har det kommet mange varsler og bekymringsmeldinger til Ptil, både fra ansatte og andre parter.

Goliat-prosjektet har samtidig med forsinkelsene overskredet budsjettene med minst 15 milliarder kroner sammenlignet med den opprinnelige planen, skriver Teknisk Ukeblad.

Sjefen for Eni Norge, Ruggero Gheller, har tidligere fortalt bladet at de har forventet at Goliat i løpet av 2015 kommer til å nå platåproduksjon på om lag 100.000 fat olje om dagen.

Etter hva en av kildene forteller til bladet skal det ikke være i nærheten av at prosjektet kan starte produksjonen i løpet av dette året.