Hopp til innhold

Nå kommer lauvmakken

Forventer ny toppsesong for lauvmakk – angrepet er allerede på vei.

Lauvmakk

Nå kommer lauvmakken. Spesielt alvorlig er det for skogsområder som allerede har blitt angrepet tidligere år.

Foto: Tor-Even Mathisen / NRK

I år er det allerede registrert lauvmakk i flere kommuner i Finnmark. Fylkesskogmester Helge Molvig forventer en ny toppsesong for lauvmakkangrep på skogen.

Helge Molvig, fylkesskogmester i Finnmark

Nå er det ca ti år siden sist lauvmakkangrep, og vi forventer en topp i år, sier fylkesskogmester Helge Molvig.

Foto: NRK

– Foreløpig er det ganske tidlig, larvene er forholdsvis små på dette stadiet, men det vi vet er at det er en del områder som er angrepet, særlig i Varanger. Lenger vest har vi ikke fått rapporter om angrep ennå, så områdene Vadsø, Nesseby, og deler av Tana er foreløpig de som vi vet om.

Ved tidligere angrep har en fjerdedel av all lauvskog i fylket blitt ødelagt eller sterkt skadet. For skogsområder som tidligere har vært hardt angrepet kan konsekvensene bli ekstra alvorlige.

– Om de samme områdene blir angrepet på nytt så er det ganske hardt for bjørka, og det kan hende at den dør, sier Molvig.

– Ubehagelig

Halvard Rassmussen i Kariel ved Vestre Jakobselv er oppgitt. En lund med 10-12 meter høye bjørketrær har skjermet mot sur østavind, men nå er det bare litt grønt øverst i toppen. Flere trær er svarte og døde. Skogen har vært angrepet fem år på rad.

Halvard Rasmussen

Halvard Rasmussen ser utover den tidligere grønne skogen utenfor huset hans.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Det er rett og slett ubehagelig. Jeg har bodd her i førti år, og det har vært en av de store opplevelsene å sitte her inne i en tett skog og se utover Varangerfjorden og si at det er ikke så ille å bo i Varanger likevel, sier han.

Bruk teip på trærne

Sprøyting med sterke kjemikalier for å redde hagen har vært vanlig, men det er det innført strenge restriksjoner på.

Gartner Jan Evert Eriksen har mange kunder som lurer på hva de skal gjøre for å berge hagetrær og andre planter. Det generelle rådet hans er spyle med vann eller riste for å få makken til å falle i bakken, og teip eller smøre stammen for å hindre at den kryper opp igjen.

For Halvard Rasmussen i Kariel er det nok for sent. Han har gitt opp kampen mot lauvmakken.

– Selv om skogen ser fin ut en måneds tid med blader i toppen så er den fortapt, det er bare å begynne og hugge den ned, sier han.

lauvmakk

Slik så det ut etter lauvmakkens herjinger på Ringvassøya i Troms i 2009.

Foto: Helge Markusson, Polarmiljøsenteret

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Universitetsmuseet i Bergen

Legger frem søkertall for høyere utdanning