Hopp til innhold

Ny graffitidemonstrasjon – ønsker seg mer politisk graffiti

En ny vegg med «Street art» er under arbeid på UiT Norges arktiske universitet. Selv om Linda «Zina» Aslaksen ikke sprayer for å provosere denne gangen, ser hun ikke bort ifra at noen kan reagere.

Portrett av Birkeland

Dette verket er en del av prosjektet som Linda «Zina» Aslaksen er i gang med på Universitetet. I løpet av de tre neste ukene skal tre vegger fylles med graffiti.

Foto: Linda Aslaksen

– Det er ikke noe ekstremt. Det kan hende det vil provosere litt, men det vet jeg ikke. Det er jo inne på et universitet så det kan bli litt debatt.

I august i fjor sto Zina og Anders Sunna bak samisk protestkunst på en ungdomsskole i Alta. Flere reagerte på verket som inneholdt både rype med bombebelte og en samisk komse med bombe. Aslaksen sier graffiti er en viktig uttrykksform for henne.

Linda Zina Aslaksen

I utgangspunktet er ikke politisk graffiti noe Linda Aslaksen gjør, men hun mener likevel det bør bli mer av slik kunst. Slik kan man sette saker på en offentlig agenda

Foto: Privat

– Prosjektet på ungdomsskolen ga oss muligheten til å nå flere enn ellers. Når det er offentlig er det ingen grense for hvem vi inspirerer.

Bomber, reinkadaver og kalasjnikover er også brukt for å fortelle verden at unge samer er i kamp mot staten.

Ønsker mer politisk graffitikunst

Zina sier kunstverket på universitetet ikke er i samme kategori, men synes likevel at det å bruke graffiti som en demonstrasjon er bra. At verket på Alta ungdomsskole skapte debatt var nødvendig.

– Det må bli mer slikt arbeid. Jeg håper det vil inspirerer de rette folkene.

Graffiti Alta Ungdomsskole

Veggen på Alta ungdomsskole skapte reaksjoner. Flere var skremt over budskapet som ble sprayet på veggen. Anders Sunna og Linda Aslaksen står bak verket.

Foto: Mads Suhr Pettersen

Også andre steder i landet har graffiti skapt reaksjoner. I fjor sommer meldte byrådet i Bergen at de går til kamp for gatekunsten etter at Statens vegvesen hadde malt over gatekunst.

Demonstrerer i forbindelse med rettssak

Zina skal sammen med Anders Sunna i gang med en ny demonstrasjon i neste uke. Da starter ankerettssaken etter at Jovsset Ánte Sara fra Kautokeino anmeldte staten fordi han mener myndighetene har vedtatt et ugyldig øvre reintall for hans reindriftsenhet. Samtidig som rettssaken går skal Sunna og Zina jobbe med et graffitiverk.

– Vi gjør det for å støtte, og demonstrere mot tvangsslaktingen. Jeg er med som støtte for Sunna. Det er bra for meg å være på liste med de store samiske kunstnerne.

Forberedt på debatt

Med debatten om graffitiveggen på Alta ungdomsskole friskt i minne er universitetet forberedt på debatt. Dette har likevel ikke vært poenget med veggen.

Erland Loso

Direktør for bygg og eiendom ved Universitetet i Tromsø sier veggen er planlagt i samarbeid med studentene. Slik ønsker de å få flere til å oppholde seg på campus og ikke hjemme. At veggen kan skape debatt er han ikke bekymret for.

Foto: Universitetet i Tromsø

– Hensikten har vært å gi studentene et sted de selv bidrar til å forme. Vi møtte studentene for å høre hva de ønsket seg og da nevnte de Zina. «Street art» var noe studentene ønsket seg og vi ble enige om noen rammer for prosjektet som skal avdukes i forbindelse med markeringen av samenes nasjonaldag/sámi álbmotbeaivvi, sier direktør for bygg og eiendom Erland Loso.

Så dere er forberedt på at veggen kan skape reaksjoner?

– Vi tenker ikke at dette er kontroversielt, men at det kan skape debatt. Vi er et universitet og vi skal skape debatt, sier Loso. Han legger til at veggen er godkjent av Statsbygg som eier bygget

Graffitikunsten på universitetet er en del av prosjektet arktisk graffiti som ønsker å styrke et kunstuttrykk som det finnes lite av i Finnmark.