24-åring vant over staten i reintallsak

FINNNMARK: I ettermiddag ble det klart at Jovsset Ánte I. Sara har vunnet over staten i en omstridt reintallssak.

Jovsset Ante Sara vil måtte leve i det uvisse etter at staten anket saken om reintall.

Jovsset Ánte I. Sara i Indre Finnmark Tingrett mens rettssaken fortsatt pågikk.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

I mars 2014 vedtok Landbruks- og matdepartementets at Jovsset Ánte I. Sara må redusere reintallet sitt ned til 75. Han svarte med å saksøke staten, og rettssaken endte i dag med seier til den 24 år gamle reineieren.

– Forhåpentligvis kan jeg jobbe i fred nå

Sara er på fjellet med reinflokken og har ennå ikke hatt muliget til å lese dommen, men fikk en sms om tingrettens beslutning. Han sier følgende til NRK:

– Det var en veldig gledelig nyhet. Det var tungt å måtte gå til retten med saken, men forhåpentligvis kan jeg nå jobbe med reinen i fred og at jeg ikke trenger å være redd for staten mer. Staten har vært som en gal hund i reinflokken.

Rettssaken mellom Sara og staten startet i februar i Indre Finnmark tingrett. Han er den første reindriftsutøveren som har gått rettens vei med fastsetting av høyeste reintall.

– Jeg vet ikke om det blir noen feiring her. Det blir i såfall å hente noen av mine rein som er i andres flokker. Det er nok en vanlig hverdag her, selv om humøret nå er betraktelig bedre enn før.

Jovsset Ánte I. Sara, reineier

Jovsset Ánte Saras forsvarer Trond P. Biti har heller ikke fått mulighet til å lese dommen enda, men er glad over resultatet.

– Det viser at det er noen som må ta utfordringen og kjøre en slik sak i retten. Mange er selvsagt ikke klare til å gjøre det, det har vært en stor utfordring for Jovsset Ante Sara.

Biti er spent på om dommen blir stående og om staten vil ta en ny omgang i retten.​

 Dypt uenige om hvem som er offer eller sabotør i reindriftsnæringen.

Trond P. Biti, her med regjeringsadvokat Ida Thue.

Foto: Liv Inger Somby

– Vil ramme svært hardt

Derfor anmeldte Sara staten:

Reindriftstyret har fastsatt høyeste reintall til mange siidaandeler i Finnmark, og de har fått like store slaktekrav prosentvis. Jovsset Ante Sara fikk fastsatt reintallet sitt til 75 rein. Han mente at det vil være den sikre konkurs å redusere reintallet sitt så mye, og at staten ikke kan bestemme at han skal slakte reinflokken sin til 75.

Det var dette han nå fikk medhold i fra tingretten.

For en ung reineier i etableringsfasen er det klart at en prosentvis reduksjon vil ramme svært hardt, spesielt når reduksjonen medfører at man kommer på et reintallsnivå uten muligheter til å drive med overskudd, og med en omsetning som mest sannsynlig vil ligge under minstekravet til å oppnå produksjonstilskudd

Utdrag fra dommen

Under 50 reinsdyr

Retten la også vekt på at det i alle tilfeller er klar sannsynlighetsovervekt for at saksøker med 75 reinsdyr i vårflokken ikke vil oppnå inntekter fra reindriften på over 50 000 kroner i et normalår. Det ville betydd at Sara måtte jobbe tilnærmet fulltid ved siden av reindrifta, noe som igjen hadde medført at han ikke ville hatt tid til å ta del reindriften like mye som nødvendig.

«En slik manglende tilstedeværelse vil på sin side kunne medføre en risiko for at reintallet kan komme under 50 reinsdyr, og at han må bruke ressurser på å unngå å miste retten til å ha siidaandel», sies det i dommen.

Landbruks- og matdepartementet vil ha tid til å lese dommen, og ønsker ikke å kommentere før førstkommende mandag.

Korte nyheter

 • Utenriksministere møtes i Tromsø

  Utenriksministre fra fire land møtes når Barentsrådet holder møte i Tromsø i 26. oktober. Norges Anniken Huitfeldt, Finlands Pekka Olavi Haavisto, Russlands Sergej Lavrov og Islands Gudlaugur Thór Thórdarson bekrefter sin ankomst, skriver Nordlys. Barentsrådet er et regionalt samarbeidsforum for utvikling av Barents-regionen. Norge har de to siste årene hatt formannskapet og nå overtar Finland roret.

  Sergej Lavrov
  Foto: AP
 • Håper Fosen-dommen blir en vekker

  Forsker Susanne Normann håper Fosen-dommen blir en vekker både for myndighetene og utbyggerne, skriver Europower Energi. – Samene har følt seg fullstendig overkjørt av vindkraftutbyggerne, sier Normann. Hun har nylig levert sin doktoravhandling om klimatiltak i urfolk-sammenheng i Brasil og Norge, herunder vindkraftutbygging i sørsamiske områder.

  Susanne Normann
  Foto: Nordlandsforskning
 • LAN med fokus på slektsgransking

  – Dette skal bli skikkelig morsomt og spennende. Det uttaler initiativtakerne for den første slekts-LAN noensinne Peter Berg Mikkelsen og Ragnhild Lien i det lulesamiske senteret Árran i Hamarøy. Arrangementet går for seg på lørdag i Árran, og arrangementet er åpent for alle som er interessert i slekt og slektsforskning. Arrangementet er en del av den samiske språkuka Giellavahkko. Les mer om det her.

  Peter Berg Mikkelsen, Ragnhild Lien Slekts-LAN
  Foto: Sander Andersen / NRK