NRK Meny
Normal

Norsk operatalent får ikke være norsk

Hennes bestemor og mor fikk sine norske pass, men ikke Lilly Jørstad. Operatalentet har kjempet i årevis for å få norsk statsborgerskap, men så langt uten hell.

Lilly Jørstad

VADSØ: Lilly Jørstad tok publikumet i Vadsø med storm under årets Varangerfestival.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

– Jeg kjenner meg norsk og vil ikke representere et annet land, sier Lilly Jørstad.

Operasangeren fikk denne uka Arctic Talent-stipendet på 400.000 kroner, som deles ut på Varangerfestivalen i Vadsø. Og for første gang fikk mezzosopranen synge for publikum i det hun regner som sin hjemby.

Lilly Jørstad er den eneste norske som noen gang har studert på La Scala-operaens prestisjetunge akademi. Men for norske utlendingsmyndigheter er vadsøværingen slett ikke norsk. For dem er hun fortsatt russer.

– Familien mistet alt

Historien om Jørstads familie er som en opera. I 1869 flyttet familien fra Norge til Fiskerhalvøya på Kola i Russland.

Rundt 1910 var den norske bosettingen i området rundt Fiskerhalvøya på mellom 150 og 200 mennesker, og de fleste av dem klarte seg et forholdene godt i sitt nye hjemland.

Etter den russiske revolusjonen i 1917 ble nordmennene fanget bak en stengt grense.

– Min bestefar ble arrestert for antisovjetisk propaganda. Til slutt ble han drept. Vi mistet alt. Familien min mistet alt, forteller Jørstad.

Oldefar Emil Jørstad ble henrettet i Russland i 1937. Han har fått en minnestein i Vadsø, takket være Lillian Jørstad og andre slektninger som sto på for å få hans etterkommere til Norge.

Kolanordmenn ble lovet norsk statsborgerskap. Mor og bestemor fikk sine norske pass, men ikke Lilly. Hun bodde ikke lenge nok i Norge før hun dro videre til operastudiene i utlandet.

Lilly Jørstad kom til Norge i 2006, sammen med sin mor, som kom til landet etter ordningen for Kola-nordmenn.

Etter Statsborgerforskriften § 8-3 må Kola-nordmenn ha oppholdt seg i Norge de siste to årene, med minst ett års oppholdstillatelse under søkeprosessen. På grunn av operastudier, som har innebåret lange perioder i utlandet, i blant annet Italia, oppfyller hun ifølge Utlendingsnemnda, ikke kravet om botid.

Lilly Jørstad

Lilly Jørstad er født i Russland, men er etterkommer av norske utvandrere til Kolahalvøya. Her spiller hun i Barbereren i Sevilla.

Foto: Marco Brecsia & Rudy Amisano

Sliter med å få visum

Uten norsk pass får ikke Jørstad stipend og lån til å studere, og sliter med å få visum.

– Det er absurd at jeg må ha russisk pass. Jeg har ikke ord for det, sier Jørstad.

Snart skal hun ha eksamen på La Scala i Milano. Karrieren skyter fart nå, og studering til eksamen foregår innimellom oppdrag i Wien, Lisboa, München og Brussel.

På tross av problemene utenlandsstudiene har medført, tenker hun på seg selv som privilegert.

– Det er ingen som har tvunget meg til å gjøre dette. Derfor kan jeg si at jeg er en kjempeheldig person. Jeg gjør det jeg er mest glad i og som jeg er best på. Jeg synes det er helt fantastisk, sier hun.

Lilly Jørstad

Jørstad hadde en av hovedrollene i oppsetningen av Barbereren i Sevilla på La Scala i Milano i 2015.

Foto: Marco Brecsia & Rudy Amisano