Hopp til innhold

Nordnorske kuer friskest i landet

Sykdommer hos storfe som må bekjempes med antibiotika, ligger langt under landsgjennomsnittet i Troms og Finnmark. Det vil si at kyrne i de to nordligste fylkene spiser mye mindre antibiotika.

Line Mari Ryvoll

Da veterinæren var innom Line Mari Ryvoll tidligere i sommer, var det ingen tegn til virussykdom på hennes kyr.

Foto: privat

– Det er gledelig å høre at Finnmark og Troms er best i Norge når det gjelder å ha friske dyr. Det gir god dyrevelferd, sier leder i Finnmark bondelag, Grete-Liv Olaussen.

Også for Line Mari Ryvoll som er bonde på Stonglandseidet i Troms, er dette gode nyheter.

Da veterinæren var innom henne tidligere i sommer, var det ingen tegn til virussykdom på hennes besetning på 40 kyr.

– Vi har tilfeller av sykdom vi og, men heldigvis ikke de smittsomme. Det er positivt, for alle ønsker å ha friske dyr både for dyrevelferden og for økonomien, sier Ryvoll.

Vil få kontroll på virussykdom hos kyr

Nå starter landbruksnæringen et landsomfattende prosjekt som skal gi bedre oversikt over sykdommer blant storfe.

I følge veterinær og rådgiver for Tine meierier, Åshild Elverland, er det spesielt to virussykdommer næringen ønsker bedre kontroll på. Dette er sykdommer som kan gi diare, og alvorlig lungebetennelse.

– Dyrene dør sjelden av sykdommene, men melkeproduksjonen blir dårligere. For å kurere disse virussykdommene brukers det antibiotika, sier Åshild Elverland.

Dersom næringen lykkes med å forebygge disse sykdommene får man friskere og mer robuste dyr som har det bedre, og man reduserer bruken av antibiotika. I Norge er bruken av antibiotika redusert kraftig, likevel er det stort forbedrings potensiale, sier Elverland.

Grete Liv Olaussen

Det er gledelig å høre at Finnmark og Troms er best i Norge når det gjelder å ha friske dyr, sier bondeleder Grete-Liv Olaussen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Den gode dyrehelsen vekker oppsikt

På landsbasis har 75 prosent av besetningene i landet vært i kontakt med disse virus-sykdommene Åshild Elverland snakker om. Tall fra Finnmark er bare 18 prosent, og tallene for Troms er også gode.

I følge kommunikassjonsjef i Tine Meierier, Sindre Ånonsen har tallene vakt oppsikt internasjonalt.

Veterinær Åshild Elverland er usikker på årsaken til de gode tallene, men tror store avstandene mellom besetningene, og god kontroll kan være årsaken.

Tine sitt laboratorium i Molde

Tine sitt laboratorium i Molde sjekker hvert år 35.000. jur prøver fra norske kyr og geiter. Nå skal de også sjekke virus på kyr.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK


Vil forebygge antibiotika resistente bakterier

Arbeidet med å få friskere kyr er også et viktig bidrag i arbeidet med å forebygge antibiotika resistente bakterier, noe som også er viktig for folkehelsen, sier Åshild Elverland.

I tillegg til dyrevelferd, betyr dette også mye økonomisk for bøndene. Tall fra Tine meierier viser at Norske melkeprodusenter kan spare 200-300 millioner kroner i året i om vi lykkes med forebyggende arbeid.

Smittebekjempelse i hverdagen

Både Grete- Liv Olaussen og Line Mari Ryvoll tenker mye på hvordan de skal unngå smitte i sine besetninger, både ved innkjøp av dyr, ved salg av dyr og når man tar folk inn i fjøset.

– Det er veldig positivt at det nå gjøres et arbeid for å få kartlagt hvilke besetninger som har virus. Blir kyrne syke får det store konsekvenser for dyrevelferden og for økonomien til bonden, sier Ryvoll.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark