Nå starter høysesongen for fartssyndere i trafikken

I dag er 180 tjenestemenn- og kvinner fra Utrykningspolitiet (UP) ute på norske veier i det som er årets største, samlede aksjon. – Det tikker inn jevnt og trutt med overtredelser, sier UP-sjefen.

Fartskontroll

Med en stor europeisk aksjon håper politiet å forebygge trafikkulykker grunnet stor fart.

Foto: KÅRE RIIBE RAMSKJELL / NRK

– Hovedgrunnen til at vi vil ha denne aksjonen er årsaken til at de fleste som blir skadd eller drept i trafikken skyldes for høy hastighet, sier UP-sjef i Nord-Norge Geir Martinsen.

Dette er et samlet krafttak mot fartsyndere hvor de fleste europeiske landene deltar. Dette for å markere at fart på veiene er noe de er opptatt av.

Folk tar mer risiko nå på våren

– Det er ikke tilfeldig at vi har denne aksjonen nå. Våren er på full vei, motorsyklene kommer frem, sommerdekkene monteres på og vi ser at folk kjører fortere med mer risiko, sier Martinsen.

Klokken 21.45 torsdag kveld har UP-sjefen følgende å melde:

– Konkrete tall har jeg ikke per nå, men i de tre nordligste fylkene har det vært utskrevet relativt mange forelegg, og vært flere førerkortbeslag. Det har tikket inn jevnt og trutt utover kvelden, sier Martinsen.

Aksjonen skal vare i et døgn og målet er å flytte mye på seg for å forebygge flest ulykker.

– Vi kommer til å befinne oss i både høyhastighetssoner og lavhastighetsoner, vi kommer til å flytte mye på oss for at flest mulig skal bli bevisste på dette, sier Martinsen.

– Vi tar alt selv om fart er i fokus

NRK var i dag ute og snakket med en av politibetjentene i Alta, som var med i aksjonen. Han mener folk flest oppfører seg greit.

– Ja de fleste kjører fint og er generelt hyggelige mot oss. Men det finnes jo flere som bryter reglene. I dag har vi gitt 13 bilister forenklet forelgg for å ha kjørt for fort utenfor en skole, sier Lars Ole Nygård.

Politikontroll

På kontroll: Nærmest ser du Arvid Simonsen, bak rattet er Lars Ole Nygård.

Foto: Marte Lindi

Nå er fart i hovedfokus, men han understreker at de skjekker alt som kan være farlig i trafikken.

– Vi ser på om folk kjører ruset eller ikke har på sikkerhetsbelte og slikt, men det er farten vi prioriterer. Vi kan bruke laser eller gjennomsnittsmåler, de fungerer like godt på dagen som i mørket på natta, sier Nygård.

Stress gjør at man kjører for fort

Han håper at bilistene blir flinkere til å holde seg under fartsgrensen da han selv ikke liker å kjøre for fort.

– Jeg likte nok det bedre da jeg var ung, jeg er ikke så komfortabel med det nå. Men av og til må vi jakte på biler og da kjører jeg selvfølgelig fort nok til å ta dem igjen, forteller Nygård.

Les også: