Hopp til innhold

Varsler råkjørere på sms

Råkjørere varsels om fartskontroller på sms. Frykten for politiet har blitt big business.

Politikontroll
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hør reportasjen: Politibusiness

Det lokker flere tjenester med på nettet. Men er det virkelig lov? Og fungerer slik sms-varsel?

"Unngå bot - få sms-varsel fra oss!"

- Det er en lovlig virksomhet å varsle om at vi har kontroll langs veien, sier sjef for utrykningspolitiet Odd Reidar Humlegård.

Men om det fungerer, er derimot en annen sak.

- Vi har mange eksempler på at vi tar folk i fartskontroller som har denne tjenesten, og ikke har blitt varslet. Da blir de overrasket, men det er ikke vi, sier han.

Folk blir lurt

For slike tjenester ødelegger ikke for politiets arbeid.

- De som kjøper tjenesten blir lurt. For de som leverer tjenesten kan ikke holde følge med vår virksomhet. Vi bruker lite tradisjonelle radarkontroller, og står kort tid på ett sted, sier Humlegård.

Odd Reidar Humlegård er UP-sjef

Odd Reidar Humlegård er UP-sjef

Foto: Politiet

Han forteller at politiet ofte har flyttet seg før varselet kommer.

- Slik kan det faktisk forlenge effekten av våre kontroller, sier han.

Etisk forkastelig

Og det at tjenesten ikke er ulovlig, gjør den ikke mindre forkastelig i Humlegårds øyne.

- Disse menneskene ønsker å tjene penger på å svekke vår tjeneste, ved at folk får et varsel om å bremse når de egentlig ønsker å kjøre fortere. Jeg synes det er en lite aktverdig måte å tjene pengene sine på, når vi vet hvor mye lidelse det er blant pårørende og trafikkofre selv, avslutter UP-sjefen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober