Mener UD er passive i norsk-russisk samarbeid

Ordføreren i Sør-Varanger mener Utenriksdepartementet er for passive når det kommer til å få fart på samarbeid med Russland.

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen mener Norge må besvare det russiske initiativet på en mer aktiv måte.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Russland flere ganger tatt opp behovet for en ny plattform for utvikling av samarbeid, men Utenriksdepartementet vil ha det skriftlig.

– Barens Davos er et begrep som er lansert av den russiske ambassadøren, som er ansvarlig for det russiske formannskapet, hvor han har sagt at tiden er moden for å få fart på samarbeidet i nord, sier ordfører i grensekommunen Sør-Varanger Rune Rafaelsen.

– For passivt å vente på et brev

Han stiller seg positiv til et nytt toppmøte for å få ny fart i Barentssamarbeidet. Men Utenriksdepartementet sier til NRK at de venter på en formell skriftlig henvendelse, før de eventuelt vil gjøre noe. For passivt, mener Rafaelsen.

– Europa trenger nå mer samarbeid, det er fronter og sanksjoner, men her har vi et konkret eksempel på et russisk initiativ. Da må det besvares på en helt annen aktiv måte.

Han mener at dersom det er noe som er viktig for Norge, så er det nettopp det å ha en aktiv rolle når det gjelder samarbeid med Russland.

– Man har altså brukt et slikt begrep som Barents Davos, da syns jeg det er helt naturlig at utenriksministeren sørger for å finne ut av hva dette her er. Det er altfor passivt å sitte og vente på et brev, sier han.

– Vil være bra for Kirkenes og Norge

Lederen for the internasjonale Barentssekretariatet Thomas Hallberg var den som brakte temaet på ordførerens bord etter at temaet har vært gjentatt flere ganger fra russisk side.

Hans vurdering er at Russland har et genuint ønske om et toppmøte i Kirkenes for å utvikle Barentssamarbeidet.

Den svenske diplomaten tror selv at Norge gjør lurt i å følge opp ønsket om et toppmøte i Kirkenes

– Personlig tror jo jeg at et slikt arrangement skal være bra for Kirkenes og den norske delen av Barentssamarbeidet.