NRK Meny
Normal

Martine tar ulønnet permisjon for å hjelpe flyktninger i Middelhavet

... og nå får hun støtte fra kommunens innbyggere.

Martine Berg

REISER: Martine Berg reiser til Hellas for å hjelpe syriske flyktninger.

Foto: Liss Jacobsen

Martine Berg har et brennende ønske om å hjelpe de syriske flyktningene. Sterke bilder som viser enkeltskjebner har fått folk i hele landet til å hive seg rundt for å hjelpe flyktninger og asylsøkere både i Norge og andre steder i Europa.

Nå klarer ikke Martine Berg fra Vadsø å sitte stille og se på det som blir omtalt som verdens største humanitære krise.

– Jeg var på ferie i Kroatia og hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle lese om all elendigheten. Men jeg åpnet Facebook, og da fikk jeg det rett i fleisen, sier hun.

Nå tar hun altså ulønnet permisjon for å reise til Hellas for å jobbe som frivillig med de syriske flyktningene som kommer over Middelhavet.

Martine Berg på Facebook
Foto: Facebook

Jobber ved asylmottak

Farid Shariati og Martine Berg

Kollega Farid Shariati og Martine Berg før Martine skal reise til Hellas.

Foto: Liss Jacobsen

Flyktninger er allerede en stor del av hverdagen til Berg. Hun jobber som miljøarbeider på Oscarsgate mottak i Vadsø, hvor det for tiden bor 77 syrere. Hver eneste dag legger hun sjela si i å gjøre hverdagen best mulig for alle som bor på mottaket, men hun mener det ikke er nok.

– Dette er folk. Før var de bilder i en avis eller tall på et papir. Men nå er dette virkelig på en helt annen måte for meg. Jeg har hørt mange historier. Historier om flukt, barn som bæres på ryggen, mødre som holder på å drukne og som ber om at andre skal ta hånd om barna. Hjertet mitt blør for disse folkene, sier hun.

Berg la ut en status på Facebook i går ettermiddag om at hun skulle reise og at hun samlet inn ting, klær og penger. Responsen var stor. Koffertene er nå full, og i morges var det allerede 10.000 kroner på konto.

Hun får også støtte fra kollega og returrådgiver på mottaket, Farid Shariati.

– Jeg blir varm. Dette representerer kjerneverdiene i det norske folk. Det lever videre i folk som Martine. Alle innbyggerne som nå støtter henne, jeg har aldri vært så stolt over å bo i denne kommunen som jeg er nå, sier han.

Legger til rette

Per Yngve Kristensen

Mottaksleder Per Yngve Kristensen.

Foto: Liss Jacobsen

Mottaksleder for senteret Berg jobber på, Per Yngve Kristensen, sier at det er beundringsverdig at en av hans ansatte nå drar nedover.

– Dette er vi positive til og prøver å legge til rette for det. Det er flyktningarbeid i høyeste potens. Også for mottaket er dette bra og hun kommer til å komme hjem med en enorm kompetanse. Vi er siste ledd i flyktningarbeidet, og der nede møter hun dem i neste første ledd. Det er fantastisk at hun gjør dette, sier han.