NRK Meny
Normal

Lover Alta bedre helsetjenester

Behandling av slagpasienter, CT- og MR-røntgen er noen av valgløftene Høyre og Frp gir til Altas innbyggere.
­– Vi skal likevel ha ny protestmarsj for akuttsykehus, svarer arrangør.

Frank Bakke-Jensen og Siv Jensen

EU- og EØS-minister, Frank Bakke Jensen og finansminister, Siv Jensen var fornøyde da de ga Altas befolkning et løfte om en styrket spesialisthelsetjeneste.

Foto: André Bendixen / NRK

Med finansministeren i spissen presenterte Frp og Høyre sitt nyeste valgløfte. Klinikk Alta skal ha en egen slagalarm, trombolyse for å behandle slagpasienter og CT- og MR-røntgen.

Regjeringspartiene lover også stedlig ledelse i Alta, og trosser dermed Finnmarks­sykehuset som vil ha ledelsen i Hammerfest slik Altaposten skrev fredag.

– Stedlig ledelse i Alta handler om tillit. Det vil kommunisere raskere og mer effektivt med resten av helseforetaket og ivareta behovene som eksisterer i Alta, sier finansminister, Siv Jensen.

Siv Jensen

Siv Jensen kom til Nordlysbyen med valgløfter om Klinikk Alta.

Foto: André Bendixen / NRK

Ingen akuttsykehus

Klinikk Alta skal sidestilles med Klinikk Hammerfest og Klinikk Kirkenes, men skal ikke være et akuttsykehus.

– Jeg håper at Altas innbyggere ser at dette er et stort løft. Vi får på plass en slagenhet som er noe av den mest akutte behandlingen du kan få, sier Jensen.

Det legges også til rette for flere avtalespesialister i forbindelse med Klinikk Alta, som ikke bare er et valgløfte, men også en instruks fra helseministeren.

Arrangerer protestmarsj likevel

Både politikere og folk i Alta har i lang tid krevd akuttsykehus og fullverdig fødetilbud til byen.

I mai arrangerte Frank Jonny Nilsen en protestmarsj for et fullverdig sykehus i Alta. Han har planlagt et nytt folketog i slutten av august der over 3000 har meldt sin interesse allerede.

Frank Jonny Nilsen

Frank Jonny Nilsen inviterte finansminister Siv Jensen til folketoget for akuttsykehus og fullverdig fødetilbud i Alta.

Foto: André Bendixen / NRK

Nilsen mener Klinikk Alta vil være en forbedring fra det opprinnelig planlagte nærsykehuset.

– Dette er veldig bra for Alta, spesielt at de nå kan ta seg av slagpasienter lokalt, sier Nilsen.

Men Siv Jensen kunne ikke love akuttsykehus eller et fullverdig sykehustilbud, og derfor skal protestmarsjen gå som normalt.

– Vi må peise på og vise at Alta vil ha et akutt helsetilbud og et fullverdig fødetilbud, sier Nilsen som tror over 10.000 vil delta i folketoget i slutten av august.

Presentasjon av Klinikk Alta

Finansminister Siv Jensen hadde flere partikolleger og representanter fra Høyre med seg da løftet om Klinikk Alta ble presentert.

Foto: André Bendixen / NRK

Ikke på bekostning av Hammerfest

Lovnadene om et bedre spesialisthelsetjenestetilbud i Alta betyr også lovnader om å bruke mer penger på helsetilbudet i Alta.

Likevel skal ikke dette gå ut over sykehuset i Hammerfest eller i Kirkenes, lover EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen.

– Når vi sier at vi skal levere helsetjeneste nærmere innbyggerne så forutsetter det investeringer i Hammerfest og Kirkenes, men også i Alta.

Før stortingsvalget i 2013 lovte Siv Jensen en ny utredning av sykehusstrukturen i Finnmark, noe som ikke har blitt gjennomført.

– Vi har jobbet med å se på sykehusstrukturen over hele landet. Nå har vi bygget opp kapasiteten i store deler av Finnmark. Nå leverer vi også på en kvalitetsforbedring i Alta som er et viktig skritt for å trygge innbyggerne i denne regionen, svarer Siv Jensen.