NRK Meny
Normal

Legeforening advarer mot legelisten.no

Du kan enkelt sjekke om fastlegen din har fått advarsel eller alvorlige reaksjoner fra Statens helsetilsyn på nettstedet legelisten.no. Finnmark legeforening er sterkt kritisk.

Legelisten får kritikk for ny teneste

Etter lang tids vurdering lanserte legelisten.no tidligere denne måneden en betalingsteneste som gjør det mulig å sjekke om fastleger har fått reaksjoner fra Statens helsetilsyn. Den samme tjenesten for tannleger kom i 2014.

Foto: Kim Jansson / skjermdump / NRK

– Jeg tror folk vil ha store problemer med å bli klokere av en slik liste, sier leder i Finnmark legeforening, Jostein Tørstad.

Legeforeninga er svært overrasket over at de som drifter nettsida nå har bestemt seg for å offentliggjøre tilsynsreaksjoner mot betaling:

– Dette er en måte de som har laget denne nettisida bruker for å trekke kommersielle gevinster, og et forsøk på å skape ny blest om legelisten.

Siden 2012 har det vært mulig for pasienter å anonymt gi karakter og lese andre sine vurderinger av de over 4500 fastlegene som er oppført på den privatdrevne nettsiden legelisten.no.

– Ikke hemmelig

Lars Haakon Søraas, Legelisten.no

Lars Haakon Søraas er en av personene bak legelisten.no.

Foto: Privat

Nettstedet har nå strukturert informasjonen fra offentlige databaser, og for første gang i Norge er det nå på en enkel måte, mulig for pasienter å sjekke om en lege har fått reaksjoner fra Statens helsetilsyn, som fører tilsyn med helsepersonell i Norge.

For pasienter som er på utkikk etter en ny lege kan informasjon om slike reaksjoner være av avgjørende betydning, mener Lars Haakon Søraas en av de som står bak nettstedet:

– Det er ikke hemmelig informasjon. Det vi har gjort er å gjøre det litt mer tilgjengelig for folk flest. Vi ønsker ikke at dette skal være en tjeneste hvor folk går inn å spionerer på legen sin uten behov. Hadde vi gjort det helt åpent, så hadde det vært for enkelt å få tak i informasjonen, sier Søraas.

– Misvisende

Den norske legeforeninga har vært sterkt kritiske til legelisten.no siden tjenesten ble lansert i 2012.

Lege Jostein Tørstad mener nettsida kan være misvisende i forhold til hvorvidt en lege er god eller ikke.

– De fleste leger gjør feil i løpet av livet. Det kan være ganske tilfeldige omstendigheter som gjør at man havner i katotekene til helsetilsynet, sier Tørstad.