Hopp til innhold

Lager dans av nordisk maktkamp

De mange sverdslagene mellom nordiske land på 1700- og 1800-tallet er utgangspunktet for en helt ny danseforestilling. I neste uke vises nemlig Makt og Avmakt i Hammerfest, der lek med lys og skygge skal gi tilskuerne et innblikk i det å kjempe om makt.

Makt og Avmakt-forestilling

Antero Hein (t.v.), Tony Tran og produsent Anita Bjørkli er klar med en danseforestilling om det å ta makt og kjempe om den i Norden på 1700- og 1800-tallet.

Foto: Allan Klo / NRK

Prosjektet er gjort mulig med Dansearena Nord's hospiteringsordninger, som åpner for at dansere fra hele verden kan fremføre sine verker i Finnmark.

– I dette stykket forsøker vi å beskrive en undertrykkelse av et maktforhold mellom to grupper, der den ene gruppe undertrykker den andre - som igjen svarer tilbake. Og dette har vi altså satt opp i et nordisk perspektiv.

Makt og avmakt

Makt og Avmakt heter forestillingen som vises i Hammerfest, og som har nordisk maktkamp som tema.

Foto: Antero Hein

Dette er 28 år gamle Tony Tran fra Moss som forteller. Sammen med svensk/finske Antero Hein fra Stockholm, skal de gjennom dans uttrykke maktbruk, og hvordan dette føles for de som blir utnyttet av overmakten.

Lys, skygger og makt

Gjennom musikk skapt av den færøyiske komponisten Jens Thomsen, og effektiv bruk av skygger og lys, ønsker de å finne ut om det finnes et hierarki i det nordiske og skandinaviske samfunnet, der landenes maktkamp på 1700- og 1800-tallet danner kjernen i forestillingen.

– Det er veldig abstrakt formidlet, men vi bruker mye fysiske og akrobatiske bevegelser. Dessuten bruker vi en del lyselementer som gir tilskyerne inntrykk av forskjellige universer, forklarer Tran.

Arbeidet med forestillingen Makt og Avmakt startet i fjor høst, og gjennom det meste av dette året har de to danserne finpusset på fremføringen. Gjennom hospiteringsordningene til Dansearena Nord, får danserne tilgang på fri reise og fri bolig i Hammerfest. I Arktisk Kultursenter finnes egne øvingsstudioer. Totalen er en tilrettelegging som gjør tilbudet svært ettertraktet for utøvende dansere, mener 26 år gamle Antero Hein.

– Fint å komme vekk fra det vanlige livet

– Jeg syns det er fint. Vi kommer vekk fra det vanlige livet i Oslo og til en sånn her liten by med fantastisk natur og kan konsentrere oss helt om det vi skal gjøre, sier Hein.

Dansearena Nord stammer fra det som i 2004 ble etablert av de tre nordnorske fylkeskommunene, samt Hammerfest kommune. I 2010 skjøt arbeidet for alvor fart gjennom hospiteringsordninger som har sendt dansere fra hele verden til arrangement i Finnmark. Produsent Anita Bjørkli forklarer.

– Vi vurderer prosjektene, hvorfor vil de komme hit. Hovedsaklig er vi jo her for nordnorske dansekunstnere, men vil gjerne ha variasjon mellom nye og etablerte dansekunstnere, forteller hun.

Mandag er det urpremiere i Hammerfest på forestillingen Makt og Avmakt. Antero Hein sier dette om hva som er en god danseopplevelse:

– Det er å oppleve noe der og da, sier Hein.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark