NRK Meny
Normal

Kommunen klager: Det er for mange bussruter

Mens Loppa mener båttilbudet er rasert, vil Kvalsund kutte noen av de overflødige bussavgangene. I dag var det oppvaskmøte om kollektivtransporten.

Samferdselsmøte

Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm (Ap) vil kutte og flytte bussruter, mens Steinar Halvorsen (H) vil ha tilbake båtrutene til Loppa. Geir Ove Bakken (Ap) leder hovedutvalget for samferdsel i fylkeskommunen.

Foto: Allan Klo / NRK

De nye buss- og båtrutene fra 1. januar har ført til uvanlig hard kritikk mot fylkeskommunen, som bruker 310 millioner kroner i året på tilbudet.

Misnøyen var bakgrunnen for at kommunene Kvalsund og Loppa i dag møtte Geir Ove Bakken, hovedutvalgsleder for samferdsel i Finnmark fylkeskommune, og samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi.

13 busser

– Det er veldig mange avganger mellom Hammerfest og Kvalsund, sier ordfører Terje Wikstrøm (Ap).

– 13 daglige avganger, mandag til fredag med buss til Hammerfest. Er det nødvendig?

– Nei, jeg tror ikke det. Innspillene fra Kvalsund vil gå på en reduksjon. Vi ser en del tomme busser midt på dagen, sier Wikstrøm, som heller vil ha bedre forbindelser mellom Kvalsund og Vargsundet.

For ordføreren i veiløse Loppa er det båtrutene som problemet.

– Det nye rutemønsteret passer ikke reisevanene til bedriftene og lokalbefolkninga, sier Steinar Halvorsen.

– Bedrifter og innbyggere har tilpasset seg gjennom mange år. Så blir alt snudd opp ned, og vi klarer ikke å snu oss opp ned slik fylket har gjort. Det har vi hatt en god dialog på i dag, og fylket skal nå gå tilbake og se hva de kan gjøre med det.

– Tror du at du får det tilbake slik det var?

– Jeg håper vi får tilnærmet det vi hadde. Det er positiv utvikling i området vårt. Vi har et næringsliv som omsetter for 10–15 millioner mer i året enn de gjorde for fire år siden. Nå har vi et næringsliv med turisme, og det er helt andre behov for transport i turistnæringa enn i fiskerinæringa.

Møtte «løgneren»

I forrige uke beskyldte Halvorsen samferdselssjefen i Finnmark for å fare med løgn da han sa at misnøyen fra Loppa skyldtes ny politiske ledelse. Halvorsen viste til at brevet med kommunens reaksjoner var sendt av forrige ordfører før valget.

– I dag har du møtt samferdselssjefen. Hvordan er stemningen mellom dere nå?

– Den er god. Og det var på sin plass. Jeg er en mann som prater rett fra levra. Når jeg blir beskyldt for ting som ikke er sant, sier jeg fra at det er løgn.

Jobber med saken

– Vi jobber med forbedringspunkter i det to kommunene, sa Geir Ove Bakken etter møtet.

– Hvilke?

– Det vil jeg ikke gå i detalj på, men jeg tror kommunene er veldig fornøyd med at vi er så tett på dem før vi kommer til møtet i Lakselv i slutten av februar.