NRK Meny
Normal

Kommunelegen i Loppa: – Ressurssløsing av AMK-sentralene

Akuttmedisinske kommunikasjonssentralene, AMK, reagerer for lett og bruker for store resurser. Det mener kommunelege i Loppa, Olav Gunnar Ballo.

Olav Gunnar Ballo

KRITISK: Kommunelege i Loppa, Olav Gunnar Ballo, er sterkt kritisk til AMK-sentralene.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Ballo mener problemet er at folkene på AMK sentralene sitter for langt unna pasientene de skal behandle, og dermed ikke har nok lokalkunnskap.

– Det haster, man må få pasienten raskt inn. Man bruker ambulansebiler. Det er jo ikke unaturlig at det blir sånn når avstanden blir så stor mellom de som effektuerer oppdraget og den pasienten det gjelder. De kjenner heller ikke pasienten.

– Det er en ressursbruk det er grunn til å reagere på. Det er også grunn til å reagere på at helsepersonell som kunne tatt det ansvaret lokalt handler på sidelinjen. Man ender opp med å være uenig i vurderingene.

Loppa uten lege

Ballo mener han har eksempler fra egen kommune hvor gal en hasteavgjørelse fra AMK-sentralen kan være.

– Når man i en kommune bare har en lege på vakt. Det er ingen som har bakvakt. Den eneste legen dirigeres ut av kommunen og du får et fravær på fem timer. AMK-sentralen kan ikke forholde seg til hva som kunne skje i den kommunen.

Medisinsk fagsjef Harald Sunde

AVVISER: -Jeg har fått positive tilbakemeldinger også fra Vest-Finnmark, sier medisinsk fagsjef Harald Sunde.

Foto: Finnmarkssykehuset

Medisinsk fagsjef ved Finnmarkssykehuset, Harald Sunde, deler ikke vurderingene. Han mener det er bedre at AMK setter inn litt for store ressurser enn for lite.

– Det er ikke lett å sitte på vakt og få en telefon og skulle gjøre over telefon en kjapp vurdering om dette er farlig eller ikke. Dersom man er uheldig og bagatelliserer en sak som i ettertid å være alvorlig, da er det i hvert fall krigstyper i avisene.

– Tjenesten er god

Harald Sunde er ikke enig i at AMK-sentralen i Kirkenes har for lite kunnskap om hele Finnmark.

– Jeg tror ikke det. AMK-sentralen er stort sett bemannet med folk fra fylket. De som har kommet utenfra har bodd her lenge. Jeg har fått tilbakemeldinger også fra Vest-Finnmark om at sentralen i Kirkenes gjør en god jobb.

– Det er likevel klart at ting kan bli bedre, lokalkunnskapen om Loppa når man bor i Loppa er bedre. Mitt inntrykk er likevel at AMK Finnmark gjør en god jobb