Hopp til innhold

– Ikke reis til Sverige, kom til Finnmark

Cecilie Rummelhoff reiste fra hjembygda Rakkestad i Østfold til Alta for å jobbe som psykolog. Hun mener det er fordeler i nord man ikke får andre steder.

Cecilie Rummelhoff

For et år siden flyttet Cecilie Rummelhoff til Alta. Hun kom først for å ha praksis etter endt skolegang. Hun tror selv at hun fikk bedre innsikt i yrket her enn hun ville fått andre steder i landet, fordi arbeidsgiver var opptatt av å gi henne de samme mulighetene som de med fast ansettelse.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er 22 000 færre ungdommer mellom 15 og 24 år i jobb enn for ett år siden.

– Nå kan nordmenn søke lykken i Sverige. Det er absolutt verdt å ta turen, sier sjeføkonom Terje Strøm, i NyAnalyse.

Regiondirektør i NHO Finnmark, Målfrid Baik, er ikke enig. Hun ber arbeidsledige reise til Finnmark.

– Jeg synes det er merkelig. Vi har stort vekstpotensiale i Norge og spesielt i nord. Våre bedrifter sier at deres vekst stopper fordi de ikke får kompetent arbeidskraft, sier Baik.

Cecilie Rummelhoff fra Østfold er en av dem som har reist nordover. Selv om hun har vokst opp nær svenskegrensa, kunne hun aldri tenkt seg å jobbe der. Nå har hun fått jobb som psykolog ved voksenpsykiatrisk poliklinikk i Alta.

– Det er høyere lønn her og ikke minst så er det dette skattetrekket. Jeg er her fordi jeg liker Nord-Norge, sier Rummelhoff.

Har selv flyttet til nord

Målfrid Baik er selv en tilflytter til det nordligste fylket. Nå har hun bodd i Finnmark i 15 år og synes det er utenkelig å skulle forlate Nord-Norge.

Målfrid Baik

KOM TIL FINNMARK: Regiondirektør i NHO Finnmark sier all ledig arbeidskraft i landet må komme til Finnmark. – Det er her de spennende jobbene er.

Foto: privat

– Jeg flyttet uten å ha jobb, men fikk jobbmuligheter som jeg ellers ikke ville ha fått. Jeg har hatt det veldig spennende. Jeg har fått utfordringer og muligheter til å klatre karrieremessig, sier Baik.

Rummelhoff er langt på vei enig med NHO-sjefen.

Hun tror løsningen på å tiltrekke seg arbeidskraft i Finnmark, handler om å informere om hvilke muligheter som finnes.

Laveste utdanningsnivået i landet

I en bedriftsundersøkelse gjort av Nav Finnmark for 2016, kommer det tydelig frem at bedriftene i fylket ønsker mer arbeidskraft. Mangelen på arbeidskraft som bedriftene oppgir, har økt med en tredel sammenlignet med fjoråret.

Hvor stort problem er det at Finnmark mangler kompetente fagfolk?

– Det er faktisk helt avgjørende for at vi skal klare å utvikle oss i fremtiden. Norge trenger de inntektene vi i nord bidrar med for å holde hjulene i gang. Det formelle utdanningsnivået i Finnmark har alltid vært lavere enn landsgjennomsnittet. Vi vet også at vi har et stort frafall fra videregående skole, sier Baik.

Cecilie Rummelhoff

Psykologen Cecilie Rummelhoff stortrives i nord. Hun har ingen planer om å forlate landsdelen med det første.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

Rummelhoff oppfordrer alle som sliter med å få jobb til å reise nordover. Her er fordeler som hun ikke ville fått sør.

– Basert på det jeg har hørt fra andre i mitt yrke, så tror jeg miljøet på arbeidsplassen min er veldig godt. Du kan ta litt mer hensyn til deg selv. Sørpå er det flere folk og mere jag, sier Rummelhoff.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark