Hopp til innhold

Ikke overrasket over sammenslåings-nei

Resultatene fra supermandagen er kommet inn, og av fem kommuner i Finnmark sier kun Hammerfest ja til kommunesammenslåing. Politikere i Finnmark er ikke overrasket over resultatet.

Ingalill Olsen og Jo Inge Hesjevik

Ingalill Olsen fra Arbeiderpartiet (innfelt) og Jo Inge Hesjevik fra Høyre har begge forståelse for at de små kommunene i Finnmark velger å stå alene fremfor å slå seg sammen med andre kommuner.

Foto: EIRIK HIND SVEEN/ROBIN MORTENSEN / NRK

Mandag sa flertallet i Nesseby, Måsøy og Kvalsund nei til å gå sammen med nabokommunene. Hammerfest sier ja.

Tirsdag var også resultatet fra Vardø klart, 97 prosent var mot sammenslåing.

Av de 47 kommunene i landet som mandag hadde folkeavstemning, ville kun 10 slå seg sammen med naboen.

Se alle resultatene her.

Tror flere vil slås sammen i årene som kommer

Hammerfest

Kun i Hammerfest ble det stemt ja til å slå seg sammen. 43,2% sa ja til å slås sammen med Måsøy og Kvalsund. 40,9% ønsket å gå sammen med kun Kvalsund, mens 14,9% stemte nei.

Foto: Atle Markeng / NRK

Fylkesleder Jo Inge Hesjevik (H) er ikke overrasket av nei-resultatet, og sier at han forstår at småkommunene i Finnmark mobiliserer seg og takker nei.

– Småkommunene er redde for at de skal miste en del viktige funksjoner og at funksjonene legges til senteret i den nye storkommunen. Det er en frykt man enkelt forstår, sier han.

Foreløpig ser det ut til at Hammerfest og Kvalsund kommune kan ende opp med å slå seg sammen. Hesjevik tror flere kommuner vil følge eksempelet i årene som kommer.

– Hvis vi får se Loppa og Kvalsund inn mot Alta og Hammerfest tror jeg det kan bli områder som får vekst av å ha gått inn i en storkommune, det vil kunne bidra til at flere ser den veien.

– Må ha fakta på bordet

Fylkesleder Ingalill Olsen (Ap), tror motstanden til sammenslåing kan komme av store avstander til et eventuelt nytt kommunesenter, men også en frykt for arbeidsplassene i kommunen.

– Det er flere funksjoner i en kommune man ikke kan ha dobbelt opp av. Det er faktisk noen som mister jobben sin, og det er noen funksjoner som blir borte, sier hun.

Valgdeltagelsen under folkeavstemningene på supermandag har vært lav i hele landet, også i Finnmark. Olsen tror det kan komme av at folk, spesielt i de små kommunene, ikke har fått nok informasjon om hva for eksempel den økonomiske situasjonen etter en sammenslåing ville vært.

– Dersom folk skal ta stilling til det så må de ha alle fakta på bordet, og det har vi ikke hatt i denne saken, sier hun.

Tror lokalpolitikerne følger folket

I neste runde skal lokalpolitikerne avgjøre om de vil slå kommunene sine sammen. Hverken Olsen eller Hesjevik tror vi vil oppleve en konflikt mellom resultatene fra avstemningen og avgjørelsen fra kommunestyrene.

– Hvis man gjør det på tvers av et flertall i en kommune, tror jeg det kan føre til at folk ikke vil stemme i andre sammenhenger. Det er ikke vits å stemme hvis ikke resultatet blir tatt hensyn til. Jeg tror det skal utrolig mye til for at man ikke skulle følge rådet fra en folkeavstemning, sier Olsen.