Hopp til innhold

Nei-flertall i over sju av ti kommuner

I kun ti av 47 folkeavstemninger mandag stemte flertallet for kommunesammenslåing. Flere ordførere varsler allerede nå at folkets nei gjør at sammenslåingen legges død.

Jubler etter nei i Sandnes

JUBLER OVER NEI: I Sandnes kommune stemte flertallet mot å slå seg sammen med Sola og Stavanger. Nei-folket jublet over at 81,4 prosent stemte mot en ny storkommune.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

I går stemte innbyggerne i 47 kommuner over om de vil slå seg sammen med nabokommunene:

  • Flertall mot sammenslåing i 37 kommuner
  • Flertall for sammenslåing i 10 kommuner.
  • Se alle resultatene her

Flere steder i landet samlet innbyggere seg for å feire resultatene.

– Vi skal feire til det lysner av dag, men ikke hovere, sier Odd Arne Brekstad og Mikal Tyskø til Fosna-Folket.

De er del av en gjeng sammenslåingsmotstandere som samlet seg på utestedet BarRock etter at det ble klart at folket i Ørland sa nei til å slå seg sammen med nabokommunen Bjugn.

Naboene i Bjugn – som i 2014 sa nei til å slå seg sammen med Ørland – stemte mandag for en sammenslåing.

– Hadde håpet på et ja

Men Ørlands nei gjør at Bjugn trolig blir stående alene. Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) sier til NRK at de vil følge folkets råd.

Også i Sogn og Fjordane er gir sprikende resultater i nabokommuner en utfordring for lokalpolitikerne. Mens 56 prosent av innbyggerne i Eid ønsker å slå seg sammen med Gloppen, var stemningen på den andre siden av fjorden en annen. Der svarte et knapt flertall på 50,8 prosent nei til sammenslåing, og politikerne i bygda har varslet at de vil skrinlegge sammenslåing dersom folket sier nei.

– Personlig hadde jeg håpet på at det ble ja, sier ordfører i Gloppen Magni Aa Berge (Sp) til NRK.

Også i Vaksdal i Hordaland hadde ordføreren helst sett et annet resultat. Men etter at et stort flertall av innbyggerne sa nei til sammenslåing med Bergen, sier ordfører Eirik Haga (Ap) at politikerne vil føye seg etter folkets vilje.

Nei til storkommune i Rogaland

I forkant av supermandagen var det særlig knyttet spenning til resultatene fra Sandnes, Stavanger og Sola, der innbyggerne skulle ta stilling til om de vil gå sammen om den nye storkommunen Nord-Jæren.

Denne planen virker nå mindre sannsynlig etter at Stavanger stemte ja, men Sola og Sandnes stemte nei.

Christine Sagen Helgø

VIL SNAKKE MED ANDRE: Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø (H).

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Sola-ordfører og ja-mann Ole Ueland (H) hadde håpet på et annet svar:

– Jeg skulle ønsket et annet resultat, men jeg er glad for et tydelig svar, sier Ueland.

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) i Stavanger innrømmer at hun er skuffet over at nabokommunene sa nei, men retter nå blikket nordover.

– Vi kommer til å jobbe videre med dem som vil snakke med oss, altså Finnøy og Rennesøy, sier hun.

Nei-trend

Søndag ble det avholdt avstemninger om kommunesammenslåing i fem kommuner i Nordland og Troms, som alle sa nei til sammenslåing.

Også sist mandag ble omtalt som en supermandag, da 32 kommuner stemte over sammenslåing. 21 av dem sa nei, noe kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ikke ville kalle et nederlag.

– Det kom mange gode nyheter mandag. 22 kommuner sa ja og 27 kommuner sa nei når man ser resultatet av folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser samlet, sa Sanner.

Under en tale på Kommuneøkonomidagen i Stavanger tirsdag advarte Sanner mot å dekke reformen som et sportsarrangement med fokus på vinnere og tapere.

– Jeg kommer ikke til å kommentere kommunereformen som en sportskommentator. Det handler ikke om vinnere og tapere eller suksess og fiasko. Det handler om innbyggerne, sa statsråden fra Høyre.

Lav valgdeltagelse

Sanner har vært tydelig på at folkeavstemningene ikke er bindende og bare skal brukes som ett av flere råd når kommunestyrene tar sin beslutning.

Til sjuende og sist er det Stortinget som skal tegne det nye kommunekartet, noe som etter planen skal skje neste vår. De skal også støtte seg på råd fra landets fylkesmenn, som er i full gang med tegne sine egne kart over hvilke av fylkets kommuner de mener bør smelte sammen.

Valgdeltakelsen i mandagens folkeavstemninger var svært lav flere steder, og noen steder var den helt nede på 20-tallet. Lavest var den i Ullensaker, der kun 13,55 prosent av de stemmeberettigede møtte opp.

folkeavstemning_kommunesammenslaaing3

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger