Her har ravner stjålet 8000 golfballer i år

Køllesvingende altaværinger frustrert over lysskye balltyver.

Golfkølle, golbane, golfball

Til sammen har golfklubben regnet på at det har kostet dem 150.000 kroner. Og før plukket de ballene på morgenen, men nå må de plukke på kvelden for å ikke bli helt tom.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Det er Alta golfklubb i Finnmark som har hatt ei stor utfordring helt siden de åpnet golfbanen sin i 2010. Hvert år har nemlig ravner i området stjålet rundt 5000 golfballer, skriver Norsk Golf.

Men nå har ting blitt verre. Hittil i år har ravner stjålet 8000 golfballer. Vanligvis stenger de ikke treningsbanen, driving rangen, før det nesten blir snø i Alta, men nå har de vært nødt til å stenge denne for sesongen.

De har kun 50 baller igjen ...

Køllesvingende altaværinger er frustrerte over lysskye balltyver! Les mer om tjuvraddene her: https://www.nrk.no/finnmark/1.13706637

Publisert av NRK Finnmark Tirsdag 26. september 2017

Henter ballene

Daglig leder Roar Johansen forklarer at ravnene kommer og henter ballene foran plukkbilen. Før pleide de å vente med å samle opp alle ballene til neste morgen, men har funnet ut at de ikke har råd til å vente så lenge.

– Vi har en greenkeeper som er på jobb mellom fem og sju, og da er det ikke uvanlig at han treffer på 60–70 ravn her. De tar kanskje ti baller hver, og da blir det fort tomt, sier han.

For golfklubben blir dette dyrt. Golfballene koster når det er snakk om så store antall.

Til sammen har de regnet på at det har kostet dem 150.000 kroner. Og før plukket de ballene på morgenen, men nå må de plukke på kvelden for å ikke bli helt tom.

De har prøvd på forskjellige måter å få bukt med dette problemet. De har vurdert mulig jakt og om de skal sette opp ravnefeller, og de har også prøvd salmiakk på ballene – uten hell.

De har også byttet fra hvite til gule golfballer – det hjalp heller ikke stort, sier han til NRK.

Laster kart, vennligst vent...

Ikke første gang

Thomas Kvalnes, ornitolog og forsker ved institutt for biologi ved NTNU. Han sier dette ikke er første gang man hører om fenomenet.

– Når 40.000 golfballer forsvinner er det et voldsomt antall. Men det er ikke unikt. Vi har hørt om dette før.

Han sier han ikke har ett svar på hvorfor, men mener det kan være flere årsaker.

– Vi vet at ravner spiser mye fugleegg. Sannsynlig tror de at dette er mat. Man skulle tro de lærte etter hvert, men det kan være ungfuglene som plukker dette. De utforsker og prøver seg fram.

Ellers tar ravnene gjerne gjenstander som ligner på mat og gjemmer det, slik at andre ravner igjen går og leiter etter mat på feil plass.

– De lurer de andre, forteller han.

Kvalnes tror golfbanen kan prøve nye type farger på golfballene som for eksempel UV-farger som fuglene kan se. Han tror også det er mulig å finne igjen golfballene, hvis man leiter på rundt knauser og fjellsider i området.

Golfspilling på Alta golfbane

Til sammen har golfklubben regnet på at det har kostet dem 150.000 kroner. Og før plukket de ballene på morgenen, men nå må de plukke på kvelden for å ikke bli helt tom.

Foto: Kristin Forland / NRK