Helt konge i Vadsø fengsel

– Det kunne vært meg som satt her i Vadsø fengsel, men musikken reddet meg, sa Admiral P til sitt publikum. Reggae og hip hop-artisten spilte for de innsatte i Vadsø fengsel under årets Varangerfestival.

admiral p

KONSERT: Admiral P kom til Vadsø fengsel med et budskap om å ikke gi opp.

Foto: Tor Even Mathisen/ / NRK

– Det er fantastisk at dette skjer her i Vadsø, under en himmel som ikke er altfor kald, sier Helge Ovanger, leder for besøkstjenesten til Røde Kors i Vadsø.

Visitortjenesten i Vadsø Røde kors

Klokt og bra fra Admiral P, mente Helge Ovanger om konsert i Vadsø fengsel.

Foto: Eskil Johansen

Besøkstjenesten i Vadsø Røde Kors er stadig på besøk i Vadsø fengsel, men en konsert med Admiral P topper det meste, sier Ovanger mens vi låses inn bak tunge jerndører.

– Det kunne vært meg

Ute i luftegården rigges det til konsert. Innsatte og ansatte samler seg i små klynger på gressmatta.

– Venter vi på noen eller skal vi sette i gang, lyder det utålmodig fra de store høytalerne.

Sett i gang, roper en stemme, og få sekunder senere strømmer seige reggae-rytmer utover mot publikum i luftegården. Stive og spente kropper begynner etterhvert å bevege seg, og alvorlige øyne får en ny glød.

«Ikke stress, det kommer til å gå bra med meg og deg, jeg har en følelse, jeg har en følelse..., synger Admiral P»

– Jeg er Admiral P. Jeg har spilt i fengsel før, jeg har nesten vært i fengsel. Det er en ære for meg å spille her. Det kunne vært meg som satt her i Vadsø fengsel, men musikken reddet meg, forteller Admiral P før han setter an en ny tone.

«Det eneste man kan gjøre, er å gjøre det beste man kan, gjør så godt du kan, ja, Vadsø sa, gjør så godt du kan.. .,synger Admiral P»

Admiral P signerer arbeid

Barnevugge, signert av Admiral P, auksjoneres ut under TV-aksjonen i oktober.

Foto: Eskil Johansen

Visitortjenesten til Røde Kors

TV-aksjonen går i år til Røde Kors, og med denne konserten ønsker organisasjonen å sette søkelys på arbeidet som gjøres for mennesker som sitter i fengsel, sier Eskil Johansen, fylkesleder for Røde Kors i Troms og Finnmark.

Visitortjenesten, eller besøkstjenesten til Røde Kors, er en tjeneste som svært få vet om. Den foregår ikke bare i Norge, den foregår i fengsler rundt om i hele verden. Og vi er veldig glad for at vi sammen med Varangerfestivalen har fått muligheten til å tilby de innsatte en konsert med Admiral P, sier fylkeslederen.

Røde Kors bak konsert i Vadsø fengsel

Røde Kors sto bak konserten med Admiral P i Vadsø fengsel.

Foto: Eskil Johansen

Godt budskap

– Vadsø, har dere det bra, vil dere ha mer, ropes det ut over høytalerne.

Svaret runger ikke like høyt tilbake, men det er likevel klart nok.

– Dette er bra. Han har valgt ut fine sanger, han har tenkt ut hvilke sanger som passer for oss, sier en av de innsatte, og sidemannen nikker bekreftende.

– Det er godt å høre sånt, i en hverdag som er litt tung i perioder. Dette var konge, rett og slett, utrolig bra.