Har ventet på politiattest i snart en måned – politiets datasystem nede

Politiets viktigste interne dataverktøy har vært sammenhengende ute av drift i en uke. Det får konsekvenser for dem som må ha politiattest.

Politiattest

Politiattestkontoret i Vardø har ikke sendt ut politiattester siden torsdag i forrige uke. Problemer med politiets interne datasystem gjør at ikke opplysninger om folk er oppdatert, noe som igjen fører til at man ikke kan sende ut politiattester.

Foto: Stian Strøm / NRK

Politiets interne datasystem der nye og tidligere straffesaker blir registrert er fortsatt ute av drift. Systemet har vært sammenhengende nede i nærmere en uke, samtidig som systemet i perioder de siste ukene har vært ute av drift.

Det får konsekvensen for dem som har bedt om en politiattest. En av disse Robin Karlsen fra Tromsø som foreløpig ikke får starte i sin nye jobb som lærer ved Fagereng skole i Tromsø.

– Heldigvis har de der jeg skal begynne å jobbe vist forståelse, og jeg har jobb

Robin Karlsen

Robin Karlsen taper mye penger på politiets interne dataproblemer. Han har gått i nærmere en måned å ventet på sin politiattest - noe han må ha for å starte i jobben som lærer ved Fagereng skole i Tromsø.

Foto: Privat

fremdeles. Hadde det vært en annen plass er det ikke sikkert jeg hadde hatt jobb enda, men jeg har tapt arbeidsfortjeneste for den tiden jeg går og venter. Det er litt surt, sier Karlsen.

Skolene får ikke bruke tilsatte uten politiattest

Karlsen søkte om politiattest 7. oktober, men har fortsatt til gode å få sin attest. Rektor ved Fagereng skole, Janne Kristine Johansen, sier den trege saksbehandlingen hos politiet får konsekvenser for skolen fordi de ikke får satt nye ansatte i arbeid.

– Konsekvensen for vår del er at vi må bruke midlertidig arbeidskraft, framfor den og de som vi har tilsatt, sier Johansen.

For å kunne jobbe i skoler og barnehager er man pålagt å levere en politiattest.

– Det er fordi vi skal sikre oss at de menneskene som vil inn å jobbe i skolen er skikket til det, sier rektor Janne Kristine Johansen.

Datasystem blir ikke oppdatert

– Det er det såkalte BL-systemet (Basis løsning) som er nede, sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet.

Det er Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester i Vardø som sender ut politiattester. De henter sine opplysninger fra BL-systemet, men nå har ikke kontoret sendt ut attester siden 27. oktober.

– Det innebærer at når politiet ikke får lagt opplysninger inn i BL-systemet, er opplysningene som de i Vardø skal hente ut av sine systemer, heller ikke oppdatert, sier Talgø.

Steinar Talgø

Seksjonssjef Steinar Talgø i politidirektoratet sier det jobbes på spreng for å finne ut av årsaken til problemer i BL-systemet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Jobber med å finne årsaken til problemet

En normal saksbehandlingstid kan være fra få dager til cirka to uker. Nå er saksbehandlingstiden for å få en politiattest usikker.

Steinar Talgø i Politidirektoratet legger til at Politiets IKT-tjenester jobber med å finne ut av årsaken til problemet og at situasjonen på generelt grunnlag ikke er optimal.

– Det skaper store problemer når politidistriktene ikke fungerer slik de skal og at man verken får hentet ut opplysninger, eller lagt inn opplysninger inn i systemene. Det innebærer at arbeidet blir betydelig vanskeliggjort.

NRK har ikke kommet i kontakt med Politiets enhet for vandelskontroll og politiattester.