NRK Meny
Normal

Har fisk, vil ha hydrogen

BERLEVÅG: Vindkraftutbygginga i Øst-Finnmark er bremset av mangelen på kraftlinjer. Berlevåg Arbeiderparti går til valg på å få i gang hydrogenproduksjon.

Berlevåg havn

FISKERIDOMINERT: Fiskefartøyene ligger på rekke og rad, og Berlevåg har fortsatt filetproduksjon.

Foto: Knut-Sverre Horn

Valglogo

Også Høyre har programfestet at de vil satse på alternativ energi, så saken er neppe egnet til å sette fyr på kveldens valgdebatt fra fiskeværet. De to partiene er alene om å stille til valg i høst.

– Det er langt på vei tverrpolitisk fred, og programmene overlapper, sier Frank-Arne Hansen, industrileder som nå tropper av som kommunestyrerepresentant for Høyre.

– Det er vanskelig å si hva som skiller oss klart, medgir Rolf Laupstad, Arbeiderpartiets førstekandidat og politioverbetjent av yrke.

– Det har vært eiendomsskatt på hus og hytte, men der har Høyre tross sitt valgprogram innført det fra 1. januar 2016. Så det er kanskje ikke de store skillene på H og Ap i denne kommunen.

Berlevåg havn

FISKERIDOMINERT: Fiskefartøyene ligger på rekke og rad, og Berlevåg har fortsatt filetproduksjon.

Foto: Knut-Sverre Horn

Næringssatsing

Det kan bety at velgerne vurderer hvem som best får fart på fiskerikommunen. Rolf Laupstad mener de trenger flere føtter å stå på utenom fiskerinæringa.

– Vi har uante muligheter innen vind og energi. I dag har vi mellom 4 og 5 millioner i eiendomsskatt på vindmølleparken. Med hydrogenproduksjon vil de inntektene øke, sier Laupstad.

Arbeiderpartiet vil ha sin del av æren for at et hydrogenprosjekt er satt i gang. Mangelen på kraftlinjer gjør at vindkraftanlegget ikke kan bygges ut til full kapasitet, og da kan produksjon av hydrogengass være nøkkelen til en utvidelse - og mer i skatteinntekter.

Frank-Arne Hansen

Frank-Arne Hansen (Høyre) er usikker på om satsinge på den nye skolen i bakgrunnen var rett.

Foto: Knut-Sverre Horn

Gjeld til skolen

I løpet av høste står en splitter ny skole klar i Berlevåg. Ifølge Laupstad er både skolen og nytt basseng tatt høyde for i økonomiplanen, og han ser ingen grunn til at Berlevåg skulle få økonomiske problemer.

Frank-Arne Hansen er litt mer usikker. Han frykter at den nye skolen – vedtatt med stemmene fra Ap og to utbrytere fra Høyre – ble satt i gang uten at alle opplysningene var å bordet, og at en oppussing av dem gamle skolen kunne lønt seg.

Oversikten over kommunegjelda i Finnmark viser at Berlevåg lå godt under gjennomsnittet for fylket 1. januar. Ifølge rådmannen låner Berlevåg nå 170 millioner til skolen, så den pene plasseringen på lista er historie når statistikken blir oppdatert ved nyttår.

  • Debatten i Berlevåg mellom listetoppene Rolf Laupstad (Ap) og Frank Tore Nygård (Høyre) starter på biblioteket klokka 19.