Vegvesenet bruker millioner på å lokke turister hit – har ikke penger til å sette veien i stand

VARDØ (NRK): Europas bilturister lokkes til å kjøre til Hamningberg. Men veien som anbefales på det varmeste av norske myndigheter, er både utrygg og i dårlig forfatning.

Bobil ved Hamningberg

Veien fra Vardø til Hamningberg er spektakulær, og ikke så trygg som den burde.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Veien fra Varangerbotn til Hamningberg i Finnmark er én av 18 strekninger som er utropt til nasjonal turistveg av Statens vegvesen. Langs disse veiene bruker vegvesenet miliarder av kroner for å legge til rette for turisme med rasteplasser og attraksjoner. Men selve veibanen prioriteres ikke med penger til vedlikehold av den grunn. Med økt turisme slites veien ytterligere.

Yvonne Johannesen, Statens vegvesen

Yvonne Johannesen, Statens vegvesen.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Veien ut mot Hamningberg følger jo ikke dagens standard, den er rett og slett brukt opp, sier prosjektleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen i Finnmark, Yvonne Johannessen.

Hamningberg ble bestemt fraflyttet i 1965, og veien ut til bygda er åpen bare på sommeren. I tillegg til at veidekket er gått i oppløsning flere steder, mangler det møteplasser og rekkverk.

Økning i bobiltrafikken

Stein-Inge Riise, styreleder Riisebruket AS

Stein-Inge Riise.

Foto: Bård Wormdal

Blant dem som tar imot turistene ved veis ende i Hamningberg, er Stein-Inge Riise, som driver bryggeanlegg.

– Trafikken med bobiler har økt kraftig de siste to-tre årene, standarden må opp om Statens vegvesen fortsatt skal markedsføre veien hit på denne måten, mener Riise.

– Nødt til å se på dette

Nasjonale turistvegers nettside

Fra Statens vegvesens nettside nasjonaleturistveger.no.

Grafikk: Nasjonale turistveger / Statens vegvesen

Det er Nasjonale turistveger, en seksjon av Statens vegvesen, som står for arbeidet med å lokke turister til å farte på utpekte veistrekninger.

Til sammen skal det investeres 4,6 milliarder på satsingen, som blant annet involverer 10 fylkeskommuner, 64 kommuner og lokalt næringsliv.

Per Ritzler

Per Ritzler, Nasjonale turistveger, Statens vegvesen.

Foto: Marianne Malmo / NRK

– Dialogen mellom vår seksjon og Statens vegvesen i Finnmark har ikke vært god nok, vi må se om det lar seg gjøre for oss å bidra til å heve veistandarden til Hamningberg, sier Per Ritzler, presse- og mediekontakt i Nasjonale turistveger.

Nasjonale turistveger har i 2019 en bevilgning på 170 millioner kroner, og det meste går til bygging av rasteplasser og anlegg for turistene langs veiene.