NRK Meny
Normal

Hamningberg kulturminne

Hør om bygningsmiljøet som unngikk tyskernes brente jords taktikk, og som i dag har fått nytt liv gjennom et aktivt kulturminnevern.

Hamningberg ligger 40 kilometer vest for Vardø på Varangerhalvøya.
Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Rett utenfor fiskeværet Hamningeberg nordøst på Varangerhalvøya ligger noen av verdens rikeste fiskefelter. Den korte veien til matfatet og to gode naturhavner, er grunnen til at det har bodd mennesker her i minst 5000 år. Helt fram til andre verdenskrig var det liv og røre i Hamningeberg, med hundrevis av tilreisende til de årlige sesongfiskeriene. Og selv om den unike trebebyggelsen unngikk tyskernes brente jords taktikk, ble det kroken på døra da Hamningeberg ikke fikk den etterlengtede moloen på 1960-tallet.

Penger for å flytte

Pensjonert fisker Arnljot Esbensen vokste opp i Hamningberg og har fortsatt hus der.

Pensjonert fisker Arnljot Esbensen vokste opp i Hamningberg og har fortsatt hus der.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

– Det ble dødsstøtet for Hamningeberg, forteller Arnljot Esbensen. Han er født og oppvokst i været og ”rodde” fiske som alle andre. Han var selv til stede på møtet med myndighetene i skolestua i Hamningeberg. I stedet for molo fikk innbyggerne tilbud om flyttebidrag. - Da gikk det ikke lang tid før bygda var tømt, forteller pensjonisten i Museum.

Langsomt tilbake

Prosjektleder Svein Harald Holmen.

Prosjektleder Svein Harald Holmen foran huset hvor tilreisende fiskere bodde under sesongfiskeriene i Hamningberg.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Etter fraflyttingen på 60-tallet har Hamningberg vært feriested for eierne og turistmål for andre. Noen bygninger er fredet, resten er verneverdige. For å sikre at stedets egenart skulle bevares ble det i 2006 etablert et pilotprosjekt, blant annet med støtte fra Riksantikvaren, for å ta vare på Hamningberg som kulturminne. Prosjektet fikk en dårlig start i forhold til lokalbefolkningen og prosjektleder Svein Harald Holmen ble syk av fortvilelse.

Suksesshistorie

En russerrorbu i forgrunnen og et vanlig beboelseshus i Hamningberg. Tyskerne rakk aldri å skade beb

En russerrorbu i forgrunnen og et vanlig beboelseshus i Hamningberg. Tyskerne rakk aldri å skade bebyggelsen i fiskeværet. Derfor har stedet stor kulturhistorisk verdi.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Så traff han tingrettsdommer Knut Petterson som ba ham reise til indianerne i Canada for å lære konfliktløsning. Det gjorde han. Da han kom tilbake, snudde alt seg og prosjektet ble en sukesshistorie. – Nå ser vi lyst på framtiden for Hamningeberg, sier Holmen. Som en slags erstatning for moloen som aldri kom, har prosjektet tilrettelagt for bruk av fritidsbåter ved at den gamle småbåthavna, Russerkjegla, helt innerst i Hamningeberg er gravd ut slik at det går an å få båter på sjøen også ved fjære sjø. – Det å komme seg på havet er hele forutsetningen for at stedet her i det hele tatt eksisterer, sier prosjektlederen.

Få med deg spennende historier i Museum, NRK P2, lørdag 23/6 kl. 16.03, søndag 24/6 kl. 08.03 og torsdag 28/6 kl. 19.03. Reporter er Jan Henrik Ihlebæk. Ansvarlig for Museum er Øyvind Arntsen.