Hopp til innhold

Frykter for framtiden dersom leveringsplikten fjernes

Innbyggerne langs kysten er redd for hva framtiden bringer dersom leveringsplikten fjernes. Men fiskerne selv er ikke like bekymret. –Vi snakker om helt andre ting, sier kystfisker

Gunn-Marie Fermann

Pensjonert oppvekstsjef i Mehamn og medlem av kystens tankesmie, Gunn-Marie Fermann, frykter framtiden nå når leveringsplikta forsvinner.

Foto: Jan-Harald Tomassen

– Man blir lei seg, og føler man ikke kan gjøre noe. Jeg ser de som har jobbet på filetanlegget her i Mehamn hver dag, og ser hva systemet har gjort med dem når det ikke er levering. De er minstepensjonister og går på Nav. Det er forferdelig, sier Gunn-Marie Fermann.

Hun er pensjonert oppvekstsjef og medlem av kystens tankesmie. De har skrevet brev til fiskeriministeren og gitt uttrykk for sin bekymring for det som skjer langs kysten.

I løpet av våren skal Stortinget bestemme om trålere fritas for plikt til å levere fangst til utpekte fiskebruk langs kysten i Nord-Norge.

Det kompliserte regelverket, som også innebærer at enkelte landanlegg har plikt til å bearbeide fangst, er nemlig foreslått fjerna.

Fiskebruket i Mehamn

Fiskebruket i Mehamn i Finnmark.

Foto: Jan-Harald Tomassen

Bekymret for framtiden

Og selv om forskere ikke tror fiskeriministerens ønske om endringer vil ha så stor negativ betydning, er det uro langs kysten.

– Det ligger i deltakerloven og havressursloven at det skal sikre en framtid langs kysten og være liv lage her.

– Er folk redd for framtiden?

– Ja, mye mer enn før, sier Fermann.

Bjørnar Kvalvik

Kystfisker Bjørnar Kvalvik mener fiskerne i Mehamn ikke er like opptatt av leveringsplikta som det andre er.

Foto: Jan-Harald Tomassen

Fiskerne snakker om andre ting

Forpliktelsene om å levere og bearbeide fisken langs kysten i nord ble innført for å sikre arbeid på land i nord. Men systemet ble omgått og fiskeriministeren vil nå fjerne hele pliktsystemet.

Stortinget skal i løpet av våren ta stilling til saken som også har ført til at ordførere har reist i skytteltrafikk til Oslo for å protestere.

Men diskusjonen om pliktsystemet er vanskelig. Flere fiskere vi treffer på kaia i nabobygda Kjøllefjord vil ikke la seg intervjue. Kystfisker Bjørnar Kvalvik mener de egentlig er mer opptatt av det daglige.

– Det oppleves ikke som et tema. Vi snakker om helt andre ting. Det er ikke om fileten overlever eller ikke. Vi snakker om kvoter og den daglige driften, sier han.

John Roald Isaksen

Forsker i NoFima John Roald Isaksen mener det ikke vil bli mannefall langs kysten ved at man fjerner leveringsplikten.

Foto: Jan-Harald Tomassen

Har ingen tro på endring

Men noen forskere som har studert utviklinga langs kysten og ser ikke noen katastrofe dersom leveringsplikten skrotes.

– Jeg tror ikke det vil være noe mannefall i norske utkantkommuner som følge av at leveringsplikten legge ned. I dag er det slik at det er kystflåten som i hovedsak leverer til filetanleggene, sier John Roald Isaksen fra Nofima.

Fermann er ikke like optimistisk.

– Slik som det er nå klarer ikke kystflåten å levere til en bedrift som har 40 ansatte og behov for såpass mye fisk, sier hun.