NRK Meny
Normal

Får ikke svar på kritiske spørsmål

MEHAMN (NRK): Frps ordførerkandidat mener det ikke er rom for kritiske spørsmål i Gamvik kommune, samt at viktige spørsmål ikke blir besvart. Dette avviser ordføreren.

Valgdebatt Mehamn

Demokratiet i Gamvik var et av temaene som ble diskutert tirsdag kveld under valgdebatten på NRK og iFinnmark.

Foto: Stian Strøm / NRK

Valglogo

Et av temaene under valgdebatten i Gamvik tirsdag kveld tok for seg hvordan det står til med demokratiet, og demokratiets levekår i kystkommunen. Blir kritiske spørsmål til politisk ledelse besvart, og blir de besvart på en skikkelig måte, spurte programleder Robin Mortensen.

Fremskrittspartiets ordførerkandidat Johnny Olaussen mener det er manglende åpenhet og innsyn i kommunen, samt at spørsmål ikke blir behandlet. Fra talerstolen fortalte han at partiet for ett år siden leverte inn en interpellasjon der de vil ha et etisk reglement på plass. Det ligger fremdeles i ordførerens skuff, påsto han.

Se debatten her:

Valgdebatt Gamvik

– Vi har et forslag til vedtak gjennom interpellasjon der vi vil ha alle offentlige dokumenter direkte tilgjengelig på postlistene til Gamvik kommune, slik man har i Sør-Varanger og Tana. Om tre måneder har den blitt liggende i ordførerens skuff i tre år, sier Olaussen.

Han trakk senere fram et eksempel der han følte seg utelatt fra en økonomikonferanse. Formannskapet og etatsledere fikk beskjed, men ikke han selv, selv om han sitter som kommunestyrerepresentant for Frp i Gamvik.

Johnny Olaussen

Frps ordførerkandidat Johnny Olaussen mener flertallet i kommunestyret ikke behandler saker fra opposisjonen. Nina Eilertsen var uenig med sin kollega.

Foto: Stian Strøm / NRK

Avviser at kommunen er lukket

Ordfører Inga Mandal i Sosialistisk Venstreparti (Sv) mener påstandene til Olaussen er feil.

– Ut i fra Johnnys sitt hode er det nok en riktig beskrivelse det han kommer med, men ikke fra storparten av kommunestyret. Vi er en åpen kommune og vi tar innbyggerne på alvor, sier ordfører Inga Mandal som mener Olaussen ikke tåler og høre et negativt svar og derfor stiller samme spørsmål under andre forum - og det gjentatte ganger.

Inga Mandal

Ordfører Inga Mandal i Sv mener det er åpenhet i Gamvik kommune. Trond Einar Olaussen til høyre.

Foto: Stian Strøm / NRK

Hun mener Olaussen i Frp har fått svar på interpellasjonene.

– Hvor mange ganger skal man svare på de samme interpellasjonene. Det er ikke slik det foregår. Jeg har sendt det videre til formannskapet og hvis de ikke har satt av tid, eller har hatt interesse av å behandle de samme tingene, vel da har det blitt liggende i en skuff fordi det man har prioritert viktigere ting.

Uenig med kollega i opposisjon

Høyres ordførerkandidat Nina Eilertsen sitter i opposisjon, sammen med Johnny Olaussen og Frp.

– Jeg opplever at hvis jeg har spørsmål, så får jeg svar. Jeg trenger ikke å sende spørsmål, eller interpellasjoner inn på nytt, sier hun.

– Opplever du han som en møteplager?

– Nei jeg vil ikke si det på den måten, men jeg vil si det er veldig synd at en person som Johnny, som har så mange gode sider og kunnskap skal bruke det på å grave i det gamle. Vi må nå prøve å samle oss om det som skjer framover, og ikke bare det som er blitt gjort galt, sier Eilertsen.

Valgdebatt i Mehamn

Det var nesten fullsatt sal i samfunnshuset i Mehamn under kommunedebatten tirsdag kveld.

Foto: Stian Strøm / NRK

Mener det er flertallsstyrani

– Dette er avsporing, fordi jeg snakker om offentlige dokumenter og så vrir man dette om til spørsmål man stiller i kommunestyret. For det man da sier som ordfører er at jeg ikke syntes saken er viktig nok og at jeg ikke behandler den, sier Olaussen som da mener flertallet i kommunestyret ikke tar hensyn til mindretallet.

Mandal avviste dette, og mener det er rom for å stille kritiske spørsmål i kommunestyremøtet.

Les også: