NRK Meny
Normal

Dramatisk bergingsaksjon til havs

I storm og sju-åtte meters bølgehøyde klarte KV Svalbard å berge reketråleren Kvalstein som hadde fått totalhavari i Barentshavet.

Bergingsaksjon til havs

Dramatisk, men ikke fare for liv under bergingsaksjonen.

Foto: KYSTVAKTEN

Det var torsdag ettermiddag at KV Svalbard ble oppkalt av den norske reketråleren Kvalstein som hadde fått totalhavari under fiske i smutthullet, 300 nautiske mil (550 km) nord av norskekysten.

KV Svalbard, som var på patrulje i området, satte kursen mot tråleren for å bistå.

Måtte vente på bedre vær

Bergingsaksjon til havs

KV Svalbard berget reketråleren Kvalstein.

Foto: KYSTVAKTEN

Sterk vind og mye sjø gjorde det vanskelig og risikabelt å sette over et slep. Været i området var storm fra nord med sju-åtte meter bølgehøyde. KV Svalbard måtte vente i ett døgn på bedre vær. Fredag ettermiddag ble det gjort et forsøk på å sette over et slep på tråleren. Første forsøk feilet, men ved hjelp av godt sjømannskap og bra samarbeid mellom fartøyene ble slepetrossen overført på andre forsøk.

– Det var aldri fare for liv og helse til noen av mannskapet om bord, verken på Kvalstein eller på KV Svalbard. Men det var svært røffe forhold, og på grensen av hva som er mulig å gjennomføre, sier kapteinløytnant Gudmund Johansen, som er operasjonsoffiser på KV Svalbard.

Kystvaktskipet har beregnet ankomst med slepet til kysten av Finnmark søndag formiddag.