Drapsoffer: "Han bare drikker og sover, så det går greit"

Vitne fra Norasenteret i Kirkenes mener Pimsiri Songngam undervurderte risikoen ved å bo hjemme en natt til. – Hun trodde ikke det var farlig.

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning før retten ble satt mandag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Norasenteret ventet at Pimsiri Songngam og sønnen Petchngam, kalt Belt, skulle flytte inn allerede fredagen før drapet. Derfor ble de overrasket over at de ikke hadde med seg bagasje da de kom.

Forklaringen var at Belt skulle få se leiligheten, og at de ville feire 12-årsdagen hans på søndag før de flyttet.

Søndag kveld kom mannen som hadde hjulpet dem med en rekke praktiske gjøremål den siste tiden til leiligheten. Det var han som skulle kjøre dem til et tryggere sted.

63-åringen mener han ble den siste – utenom drapsmannen – som så dem i live.

blomster utenfor drapsofrenes hus

Dobbeltdrapet berørte mange i Kirkenes. Det thailandske miljøet samlet blant annet inn flere tusen kroner som skulle gå til de etterlatte i Thailand.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Trodde det skulle gå bra

Mannen kjente til tiltalte fra tidligere, men kuttet kontakten på grunn av 59-åringens store alkoholforbruk og grovt seksualisert humor. Det inkluderte blant annet pornografiske bilder tiltalte tok selv og sendte som melding.

– Jeg var der siste gang i 22.30-tida. Da jeg kjørte den siste turen sto Belt i trappa, og ville ikke komme. Jeg gikk inn, og Pimsiri sto som en saltstøtte og så rett fram i veggen. Hun rørte ikke en finger. Da tenker jeg at tiltalte kontrollerte henne på en eller annen slags måte. Jeg trodde jeg skulle kjøre til krisesenteret, og ble sjokkert da de skulle sove hjemme den natta.

En ansatt ved Norasenteret sa i sitt vitnemål at leiligheten ble gjort klar til Pim og Belt rett etter at de hadde tatt kontakt.

– Hun var ventet dagen etter, om ikke samme dagen. Vi gjorde klar leiligheten med en gang og hun gikk for å pakke.

– Hun sa: "Han bare drikker og sover, så det går greit." Hun trodde ikke det var farlig å bli igjen.

Rettssaken i kirkenes

I dag var dag to av rettssaken som går i Øst-Finnmark tingrett.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Mener tiltalte ikke var voldelig

Den ansatte ved Norasenteret mener Pimsiri undervurderte risikoen ved å bo hjemme hos mannen, og understreket i retten at man ikke kan forutse utfallet av en slik konflikt.

– Hun fortalte at mannen hadde et høyt alkoholforbruk, og at hun selv hadde det psykisk veldig dårlig. Hun gråt og følte seg trakassert.

Videre forteller den ansatte at Pimsisiri nevnte stygge ord, at de ble låst ute fra leiligheten, og at sønnen hadde det ubehagelig hos en drikkfeldig stefar når moren var på jobb.

– Hun tok det ikke så alvorlig. Hun trodde ikke vold var farlig når det ikke var fysisk. Men redd var hun ikke; hun var bestemt og var klar over at hun var dårlig behandlet.

– Var det noe som tilsa at dere burde varsle politi og barnevern, spurte forsvareren i retten.

– Jeg anbefalte å anmelde det for politiet hvis forholdet var alvorlig, men det var sagt mer generelt. Hun fortalte ikke så mye.

Pimsiri var imidlertid ikke alene om å se på tiltalte som en nokså harmløs mann.

– Han drakk alkohol og var ikke i jobb, men han var snill, sa en thailandsk nabokvinne om 59-åringen.

Også vennen som ville kjøre dem til krisesenteret slo fast at han ikke hadde vært voldelig før den skjebnesvangre natta til 29. august.

– Han har aldri banket henne. Jeg spurte flere ganger om han banket henne, om hun hadde blå flekker. Han var snill, sa hun til meg, forklarte vitnet.