NRK Meny
Normal

Historien om Ammar som ble hengt ut på Facebook er årets mest leste

Mystiske vrakdeler, en åpenhjertig voldtektsvideo og hobbysnekkeren som ble lurt av et kort metermål var historier som fenget på NRK Finnmarks nettsider i 2015. Men ingen slår saken om Ammar som ble hengt ut på Facebook da kan kjøpte brød til vennene.

Ammar Almohamad Alabo

HETSET: Ammar Almohamad Alabo skjønte ikke hvorfor den kvinnelige kunden i dagligvarebutikken tok bilde av ham. Senere ble han oppmerksom på at han var hengt ut på Facebook.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Den største saken i 2015 i Finnmark er selvsagt den plutselige tilstrømmingen av utenlandske borgere over Storskog. Opptil 200 flyktninger og migranter kom hver dag i en periode på senhøsten – før en regelendring ga bråstopp i slutten av november.

Svært mange av sakene om flyktningstrømmen ble godt lest, men ingen av dem nådde ti-på-topp-lista for året.

Den nærmeste kom på 19. plass, og var historien om at Norge kunne ha hindret den voldsomme tilstrømningen.

Det var imidlertid andre enkeltsaker som fenget mer. Noen timer før 2015 ringer ut tar vi sjansen på å fastslå at disse sakene blir mest lest i 2015.

1) Ammar kjøpte brød til vennene – ble hengt ut på Facebook

Ammar fra Syria fylte handlevogna med billig brød på en butikk i Vadsø, og det var nok til å provosere en lokal innvandringsmotstander. Hun tok bilde av ham og la det ut på en Facebook-gruppe som protesterer mot regjeringens asylpolitikk.

Ammar Almohamad Alabo og Hilde Meyer

Ammar Almohamad Alabo fikk støtte fra Hilde Meyer på Oscarsgate Mottak – og fra folk i mange land.

Foto: Oscarsgata Mottak, Vadsø

– Det er ikke godt å vite at det er norske folk som sulter. Fy faen, det er ikke bra, skrev kvinnen.

Artikkelen om hetsen mot Ammad er den mest leste på NRK Finnmarks nettside, og den nest mest leste på hele NRK.no med 387.224 sidevisninger. Den vakte voldsomt engasjement i sosiale medier, og Ammar fikk pengestøtte fra Coop og andre glade givere – og moralsk støtte fra lesere i både Norge og utlandet.

«Du får støtte fra mange nordmenn, vi er sinte og pinlig berørte på grunn av denne onde oppførselen», skrev en av dem i en melding til Ammar.

2) Forskere har funnet årsaken til cøliaki

Om lag 10.000 nordmenn har diagnosen cøliaki, og leger mener at mørketallet kan være 10 ganger høyere. Enda flere var interessert i å lese saken om at forskerne hadde gjort avgjørende oppdagelser om årsaken til sykdommen, slik at man kunne finne en behandling – ut over det å avstå fra hvetemel og andre glutenholdige matvarer. Saken ble lest 238.381 ganger.

3) – Det har blitt en del feilkapp

Metermål

Kineserne har forkortet metermålet med 4 millimeter. Dermed ble det en lite fagmessig terasse på Yngve Berg i Vadsø.

Foto: Yngve Berg

En feilproduserte tommestokk gjorde livet surt for Yngve Berg i Vadsø. Han bygde veranda sammen med faren sin, men slet med å få den rett og pen. Det gikk opp et lys for hobbysnekkerne da de sammenlignet tommestokkene de brukte:

Den kinesisk-produserte var fire millimeter kortere enn den svenske.

– Fryktelig irriterende, men samtidig er det ikke mer å forvente når man kjøper billige produkter på Europris fra Kina, sa Berg, som tok det med godt humør.

Forbrukerrådet så mer alvorlig på saken, og sa at man kan ha krav på erstatning for materialer som er feilkappet. Saken hadde 223.263 lesere.

Og en mulig løsning på hvorfor de to metermålene var forskjellige, finner du her.

4) Johannes voldtektsvideo får ungdom til å reagere sterkt

Johanne Bjørnå

– Jeg håper filmen kan fremme respekt for andres kropp og seksualitet, sa voldtektsofferet Johanne Bjørnå.

Foto: Petter Strøm / NRK

Johanne Bjørnå fra Alta ble voldtatt på en fest. Gjerningsmannen var en bekjent, som senere ble dømt til flere år i fengsel for ugjerningen.

Bjørnå brukte den vonde opplevelsen til å skape en video for å forebygge voldtekt, og dro på skoleturné for å fortelle sin historie.

– Jeg håper filmen bidrar til å gjøre det enklere å forstå at å bruke en annens kropp for egen seksuell nytelse, når en person er ute av stand til å motsette seg handlingen, er voldtekt. Jeg håper også at filmen kan fremme sunne holdninger når det kommer til respekt for andres kropp og seksualitet, sa Johanne Bjørnå i saken som nådde 222.087 lesere.

5) Fant mystisk vrakdel i havet – politiet aner ikke hva det kan være

Vrakdel

Fly, satellitt eller silo? Folk i Båtsfjord stusset over denne vrakdelen.

Foto: Kim Digernes

Var det en satellitt? En missil? Eller bare noe fra et fly?

Fiskere som kom over vrakdelen som fløt i havet, tauet den inn til et fiskemottak i Båtsfjord i Finnmark. Der ble den gjenstand for stor nysgjerrighet blant de ansatte.

Kim Digernes tok bilde av den og la det ut på Facebook, og NRK Finnmark omtalte saken.

– Det kan være toppen av en kraftfôr-silo som er dratt i land av fiskere. Kan ligne på ene halvdelen av det, skrev en av de 166.559 som leste saken.

Løsningen kom dagen etter; se nedenfor.

6) I dette hyttefeltet er knapt en eneste hytte bygd lovlig

Hyttefelt Repparfjorddalen

Repparfjorddalen er et paradis – også for mennesker med et avslappet forhold til søknader og skjemaer.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Bygg først, spør siden. Det ser ut til å være mottoet for mange hytteeiere i Finnmark. I september var NRK med på kontroll av et hyttefelt i Repparfjorddalen, og Kvalsund kommune mistenkte at nesten alle hyttene hadde ett eller annet ulovlig tiltak – i form av tilbygg, gjerder, brønner eller veier.

Mens ulovlighetene ser ut til å florere på FeFo-grunn, sier Statskog at det er få slike saker lenger sør i landet. Saken ble lest 156.257 ganger.

7) Henrik (82) klarte ikke løfte kjempetorsken over ripa

Henrik Pettersen med kjempetorsk

Fisken var større enn fiskeren. Henrik Pettersen med ny pers.

Foto: Allan Klo / NRK

Henrik Pettersen fra Havøysund har fisket siden han var guttunge, men kunne ikke huske å ha fått noe større enn torsken som beit på kroken i juni. Han var alene om bord og fikk ikke løftet beistet over ripa, men måtte dra det inn gjennom porten bak på båten.

– Den er 1,65 meter lang, så den var nå vel mellom 50 og 60 kg, sa fiskeren til NRK.

Hvis han har rett, var fisken er tyngre enn den offisielle verdensrekorden for sportsfiskere.

Fiskehistorien var dokumentert av NRKs egen fotograf og hadde 133.149 lesere.

8) Har trolig identifisert mystisk vrakdel

Soyuz

Slik ser den ut, raketten som slapp en del i havet utenfor Finnmark.

Foto: ESA

Folk er rare: Saken om den mystiske vrakdelen (se punkt 5 på lista) var faktisk mer lest enn saken om løsningen. Sistnevnte hadde 127.312 lesere.

Flere lesere foreslo at vrakgodset kunne stamme fra en russisk oppskytningsrakett. Romforsker Pål Brekke så bildene og var enig.

– Jeg tror det er kappen som sitter rundt nyttelasten på raketter, en satellitt ofte. Denne kappen deler seg når raketten er kommet opp i bane, og delene vil falle ned i sjøen et eller annet sted, sa Brekke til NRK.

9) Denne øya er sentral i den globale klimaforskningen

Michael Retelle drømmer om å finne et 500 år gammelt kuskjell. Da kan han lese av årringene og kartlegge klimaet tilbake til middelalderen. Ingøy i Måsøy kommune viste seg å være et perfekt sted for å lete etter gamle skjell, og derfor har klimaforskere fra USA, EU og Norge lagt sin elsk på øya.

– Det vi håper å finne ut av er hvordan dagens varmeperioder kan sammenlignes med tilsvarende perioder for flere hundre år siden – før menneskene kunne påvirke klimaet, forklarte Retelle for 123.714 lesere.

10) – I Forsvaret hadde jeg mensen hver dag

"Lisa"

«Lisa» ble utsatt for seksuell trakassering, og mener de mannlige medsoldatene generelt var umodne.

Foto: Privat

Er Forsvaret forberedt på å ta imot tusenvis av kvinnelige soldater?

21 år gamle «Lisa» mener svaret er nei. Hun gjennomførte opptaksprøvene med glans, men ble aldri akseptert som kvinnelig soldat.

Hun måtte svelge stadige slengbemerkninger med seksuelle referanser, og ble filmet naken og tafset på mens hun sov.

– Skuffelsen min handler om oppførselen til guttene. Om hvordan de behandler sine kvinnelige medsoldater, sa Lisa til NRK.

Historien hennes nådde 106.268 lesere.