NRK Meny
Normal

Disse kommunene bruker mest på kultur

I bunnen av lista ligger kommunene i Vestfold, Møre og Romsdal og Østfold, mens det i Finnmark gis flere tusenlapper mer per innbygger.

Street art Vardø

Vardø er en av kommunene som budsjetterer mest penger til kultur per innbygger. I kommunen bor det cirka 2000 innbyggere.

Foto: Torgrim Halvari

De siste SSB-tallene som er innrapportert viser forskjellene i landet. Mens Finnmarks-kommunene i snitt brukte over 3000 kroner per innbygger på kultur, så brukte kommunene i Østfold bare 1548 kroner.

I Vestfold brukte de minst, bare 1507 kroner. Landsgjennomsnittet ligger på 2055 kroner.

Laster kart, vennligst vent...

Nytt kulturhus

Vardø kommune i Finnmark var en av kommunene som brukte mest av budsjettet sitt på kultur – 4792 kroner per innbygger.

Årsaken ligger i det nye kulturhuset og svømmehallen, som bidrar til høyere driftsutgifer i kommunen. Vardø huser rundt totusen innbyggere.

– Vardø er en svært kulturell by. Det ligger i ryggmargen på vardøværingen å være kulturell og se verdien i å ha et godt kulturelt tilbud, sier Hallgeir Sørnes, assisterende rådmann i Vardø kommune.

Flerbrukshus

Vardø flerbrukshus, som blant annet rommer byens svømmebasseng, er nok også en av årsakene til at kommunen nå bruker mye penger på kultur.

Foto: Robert Lundgren/NRK

Preget av fraflytting

Monica Esbensen fra Vardø er en av ildsjelene som har jobbet i mange år for å skape nye kulturtilbud på hjemplassen.

Hun mener pengebruken i Vardø gir god effekt på kulturlivet

– Det bidrar til at man kan drive enda mer god kultur. Vardø har tre store festivaler og to små, så det skjer ting hele året. Vardø har hatt noen tøffe tiår med fraflytning og arbeidsledighet, men dette gjør det at vi som er her trives godt og eventuelt flere vil vende hjem, sier Esbensen.

Må spare penger

Assisterende ordfører Otto Strand, Vadsø (KrF)

ssisterende ordfører Otto Strand, Vadsø (KrF).

Foto: Trine Vidunsdatter

Nabobyen Vadsø omtales ofte som kulturkommunen i Finnmark. Men kommunen er en av de fire kommunene som bruker minst per innbygger i fylket, og ligger omtrent på landsgjennomsnittet – to tusenlapper under de kommunene som bruker mest.

Fungerende ordfører, Otto Strand, sier de må spare penger, men at de får mye igjen for frivillig arbeid i kommunen.

– Når det er mange frivillige, får man mye igjen for pengene. Selv om kommunen ikke spytter i mye penger selv, så bidrar de frivillige med en stor innsats som ikke nødvendigvis kommer frem i statistikken, sier han.

Kråkesølv

Kråkesølv med konsert under Varangerfestivalen i Vadsø i 2015.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Får pengene igjen

Han sikter blant annet til Varanger-festivalen som pågår denne uka i kommunen, og som tar i bruk mye arbeider frivillig.

Robert Lundgren

Robert Lundgren i Varangerfestivalen.

Foto: Trine Vidunsdatter

Festivalsjef Robert Lundgren sier kulturverden ofte blir sett på som en utgift i kommunen.

– I Vadsø får man veldig mye ut av pengene man satser. Vi i kulturverden blir ofte sett på som en kostnadspost på budsjettene, og folk tenker det er der man kan kutte for å holde kommunen gående.

Festivalsjefen sier de får 425.000 kroner til festivalen av kommunen hvert år, og at de igjen kjøper tjenester og varer av lokalt næringslivet for en og en halv million hvert år.

– Så pengene tredobles. Det er næringslivssatsing å satse på kultur, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..