Dette kan du gjøre på påskeferie i Finnmark

Vi har laget en liten oversikt over hva som rører seg i fylket vårt – og hva man må huske på enten man ferierer hjemme eller borte.

Påske i Komsabakken, Alta

Slik vil mange tilbringe årets påske: Ut på tur med familien et sted i skogen med ski på beina. Her fra Komsabakken i Alta.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Påskeferien står på trappene. Mange drar på hytta, noen drar på ferie utenfylkesvis mens noen må holde samfunnets hjul i gang på jobb.

Her er noe av det som skjer i Finnmark denne påsken:

Påskebad i Barentshavet

Grense Jakobselv Kong Oscars II kapell

Forsvaret inviterer til påskegudstjeneste i Grensen i Sør-Varanger 1. påskedag.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Av de mer spektakulære gudstjenestene kan påskegudstjenesten i Kong Oscar IIs kapell i Grensen i Sør-Varanger 1. påskedag anbefales. Veien til Grensen er vinterstengt, men Forsvaret stiller med beltevogntransport fra Vintervollen klokken 11.00.

Det loves enkel kirkekaffe og «kirkebading» i Barentshavet. NB: Deltakere til beltevogntransporten må melde seg på til gsv@mil.no innen 12. april.

Skotsk folkemusikk i Kautokeino

Årets påskefestival i Kautokeino har et variert og solid program. Begivenhetene starter allerede lørdag 8. april og går helt fram til 1. påskedag. Blant godbitene i programmet finner vi folkemusikkinspirerte artister fra Skottland, Russland og Frankrike.

Johan Ivvar Gaup

Samisk grand prix arrangeres i Kautokeino. Påskefestivalen har mye interessant på årets program.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Her kan man oppleve musikk på bretonsk – og finsk-ugriske Pavel Aleksandrov fra Russland som har viet sitt liv for å ta vare på udmurtisk folkemusikk.

Det blir også reinkappkjøring og samisk grand prix. Hele programmet finner du her.

Ta deg en skutertur i fjellet

Det er nesten 80.000 snøskutere i Norge og mange av dem finnes i nord. For mange i Finnmark er påsken synonymt med skutertur i fjellet. Men skal du ferdes på skuter er det noen regler du må forholde deg til:

Skutertur langs russergrensa

Kjør deg gjerne en skutertur på fjellet, men sørg for å følge gjeldende lover og regler.

Foto: Pasvik turist

Det er ulovlig å kjøre utenfor godkjente løypenettet. Du må ha hjelm og du må også sørge for å ha skuteren i forsvarlig teknisk stand.

Politiet lover også å slå ned på promillekjøring på vidda, sier Øvregård, som er leder for reinpolitiet.

Eller kom deg ut på ski

Om du ikke er så glad i skuterkjøring finnes det en rekke sjanser til formelle og uformelle skiturer. Værmeldingene for første del av første helg i påsken er oppløftende for hele Finnmark med sol og et par minusgrader.

  • Det blir også arrangert en rekke påskeskirenn, som i Pasvik i Sør-Varanger søndag 9. april. Start er ved Pasvik folkehøgskole på Svanvik. Her er det både renn for voksne og barna, opplyser arrangøren – som også opplyser at rennet går for 56. gang.
  • Lørdag 8. april er det turrenn i Billefjord og Seida i Tana mens Gardirennet går av stabelen for 29. gang skjærtorsdag fra Øksfjordbotn.

Slik pakker du bilen riktig

Finnmark er et langstrakt fylke. Kanskje må du bruke bil for å delta på arrangementene. Noe av det du må tenke på da, er nettopp hvordan man pakker bilen.

Kristian Øvernes, jobber med trafikksikkerhet i statens vegvesen

Kristian Øvernes i Statens vegvesen.

Foto: Andrea Lindquist / NRK

– I en del ulykker ser vi at løse gjenstander i bilen dessverre er med på å forverre selve ulykken, sier Kristian Øvernes som jobber med trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

– Ta Ipad for eksempel. Mange gir barna en Ipad for å holde dem i ro i baksetet. Dette er en liten sak som veier rundt 500 gram. Men når bilen kommer opp i 50 kilometer i timen vil den veie 24 kilo. Når bilen kjører i 100 kilometer i timen blir vekten 96 kilo. Det finnes utstyr som gjør at man for eksempel kan klipse slikt utstyr fast til setet foran, sier Øvernes.

De enkle pakkereglene er:

  • Få de tunge tingene i koffert eller bak i bagasjerommet.
  • Tunge ting skal ligge nederst og lengst fram mot bagasjerommet.
  • Bruk bagasjenett for å stramme til.