Politiet vil stoppe ulovlig kjøring i påskefjellet

Politiet varsler store kontroller av skutertrafikken i påskefjellet i Finnmark og Troms. Skredfaren er stor og politiet slår hardt ned på kjøring utenfor løypenettet.

Operasjonssentralen i Kirkenes

Asgeir Aule og Jan Olav Schjølberg ved Finnmarks-politiets operasjonssentral er forberedt på at det kan bli ei hektisk påske.

Foto: Arne Egil Tønset/NRK

– Det er veldig store snømengder i hele fylket og stor fare for snøras. Det er viktig at både skuterførere og skiløpere holder seg unna områder der det kan være fare for ras. Disse kan også utløse ras og det viktigste for oss er at alle kommer levende ned fra påskefjellet, sier sjef for politiets operasjonssentral på Kirkenes, politioverbetjent Bjørn Tormod Syversen.

Politiet i Finnmark gjør seg klar til første påske med én felles operasjonssentral for hele fylket.

Bekymringen til politiet er at ulovlig skuterkjøring skal sette egne og andres liv i fare. For været denne våren har utvilsomt gjort at det er krevende forhold i fjellet.

Bjørn Tormod Syversen

Sjef for politiets operasjonssentral på Kirkenes, politioverbetjent Bjørn Tormod Syversen, advarer folk mot å utfordre naturen og naturkreftene i påskefjellet

Foto: Arne Egil Tønset/NRK

– Jeg har bodd i Finnmark i over 30 år og jeg kan ikke huske å ha opplevd slike snømengder som vi har i år, kombinert med at det har vært mye vind fører det til stor snøskredfare, sier Syvertsen.

Til stede over alt

Årets påskeferie står på trappene og i Finnmark og Nord-Troms kommer politiet til å være til stede nær sagt overalt hvor skuterfolket ferdes.

– Det er kommet mye snø og det har allerede gått mange skred i vinter. Det er derfor all grunn til å ta hensyn til skredfaren ved ferdsel i fjell, utmark og vidde, sier Inger Anita Øvregård, leder for reinpolitiet – betjentene som er ute i naturen og har som oppgave å sikre at ingen kjører ulovlig med skuter eller firhjuling i naturen.

Inger Anita Øvergård, reinpolitiet

Inger Anita Øvregård, leder for reinpolitiet.

Foto: Viljar Valsø / NRK

Politiet vil prioritere å være synlige i løypenettet, forteller Øvregård, og nevner at det vil bli både kontroll av dokumenter, utstyr og promille.

– Vi kommer til å være mye ute. Stort sett har det vært mye god ferdsel hos skuterførere de siste årene, men jeg oppfordrer likevel alle til å ta hensyn og kose seg på fjellet og ha med alt som man trenger av dokumenter ved kontroll – og hjelm, sier Øvregård.

Ulovlig kjøring et stort problem

Det er ikke lenge siden politiet i Finnmark varslet en opptrapping i arbeidet for å slå ned på ulovlig skuterkjøring.

Politiet kommer derfor til å være til stede fra Lyngen og Kåfjord i sør til Nordkapp og Kvalsund i nord, til Pasvik i øst.

Det blir kontroller også i Nordreisa, Kvænangen, Porsanger, Neiden, Munkefjord, Karasjok, Kautokeino, Talvik, Tana og Vadsø.

Snøskuterkjøring

Slik ser det ut i naturen når det kjøres ulovlig på skuter. Politiet vil denne påsken prioritere å være synlige på de fleste steder folk ferdes på skuter i Nord-Troms og Finnmark – og oppfordrer til fornuftig og lovlig kjøring.

Foto: Jens Harald Holmboe

Nær sagt overalt hvor man kan ferdes lovlig på en skuter.

– Er ulovlig skuterkjøring et stort problem?

– Ja, det er et stort problem. Men for oss er det avgjørende å være på rett sted til rett tid for å ta dem som kjører ulovlig. Jeg må bare oppfordre folk til å holde seg til løypenettet. Det ligger en trygghet i å ferdes i løypene. Det å ferdes utenfor løypenettet er ikke bare ulovlig, du utgjør også en sikkerhetsrisiko overfor deg selv, passasjerer og andre som ferdes i fjellet, sier Øvregård.

– Dersom jeg blir tatt for å kjøre en ulovlig skuter uten papirer og uten hjelm utenfor løypenettet – hva skjer med meg da?

– Er du utenfor løypen blir du anmeldt for brudd på motorferdselsloven. Det andre vil bli lagt til; det at du verken har hjelm eller dokumenter med deg, sier Øvergård.