Hopp til innhold

Den russiske «spionhvalen» er trolig en terapihval

Hvithvalen som i april ble oppdaget utenfor kysten av Finnmark, kan være en russisk terapihval. Hvalen ble anklaget for å være en spion.

Hvithval hilser på barn på brygga i Tufjord

Hvithval hilser på barn på brygga i Tufjord i Finnmark. Nå viser det seg at hvalen kan være en terapihval.

Foto: Siss Heidi Hansen

NRK har endret denne artikkelen etter at avisa Hammerfestingen har kommet med nye oppdateringer i saken.

Trolig heter hvalen Semjon og er brukt til terapi for vanskeligstilte barn i Russland, ifølge Fiskeribladet.

– Hvithvalen i Finnmark har trolig rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, sier Morten Vikeby, tidligere Fiskeribladet-journalist og eks-konsul i Murmansk.

Fiskeribladet skrev om denne hvalen i 2008.

Hvithvalen i Tufjord henter ball

Hvithvalen som har besøkt kysten av Finnmark den siste tiden henter opp gjenstander fra havet som den gir til mennesker. Her er den i Tufjord på Rolvsøya og henter en blåse.

Foto: Allan Klo / NRK

I slutten av april oppdaget fiskere utenfor Rolvsøya i Finnmark en hvithval svømmende rundt med en sele. Ifølge fiskerne var den tam og søkte kontakt med mennesker. Hvithvalen har fått navnet Hvaldimir av lokalbefolkningen.

Oppdagelsen fikk internasjonal oppmerksomhet, og PST undersøkte seletøyet på hvalen. Ved Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) trodde man at hvalen kunne ha kommet fra den russiske marinen, som har hatt en tradisjon med å bruke dyr i sine eksperimenter.

Kosehval og ikke spion

Fiskeridirektoratet er lettet over at hvalen trolig ikke er en spion.

– Vi har jo tenkt på spionasje og krig, men så er den bare en hval som vil oss mennesker godt. Den er til og med brukt for å kose med oss. Helt fantastisk, sier inspektør Jørgen Ree Wiig i Fiskeridirektoratet.

For 16 år siden ble hvithvalen «Semjon» angrepet av sjøløver i det fri og måtte tas vare på av mennesker. I 2008 ble den brukt på et vannsportsenter i Kvitsjøen, på grensen mellom Murmansk og Karelen fylker.

Målet var å bruke den opptrente hvalen i terapi for barn som sliter med psykiske lidelser.

Fisker Joar Hesten får kontakt med hvithvalen

Det var fiskeren Joar Hesten som først fikk kontakt med hvithvalen. Til slutt var det også han som klarte å fjerne selene fra hvalen som den hadde vokst seg altfor stor i.

Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridirektoratet

Hvaldimir eller Semjon?

Men Vikeby mener han er feilsitert av Fiskeribladet. Ifølge avisa Hammerfestingen er ikke «Semjon» og «Hvaldimir» samme individ.

– Jeg har sagt at det er samme type hval, som trolig har fått samme trening på et slikt anlegg. Altså at det kan være en terapihval. Jeg har aldri sagt eller ment at de to hvalene er den samme, sier Vikeby til Hammerfestingen.

Lokalavisa påpeker at hvithvalen «Semjon» hadde et tydelig arr på snuten og munnen etter at sjøløver skadet den.

Dette arret ser man ingen spor av på hvithvalen som har besøkt Finnmarkskysten de siste ukene.

Fisker Joar Hesten med hvithval

Hvithvalen som har hilst på mange Finnmarkinger de siste ukene har ingen tegn til arr over snuten og munnen, i motsetning til hvithvalen «Semjon» som Fiskeribladet har omtalt i 2008.

Foto: Håvard Hesten

Håper noen adopterer hvalen

Inspektør hos Fiskeridirektoratet, Jørgen Ree Wiig, er helt sikker på at «Semjon» og «Hvaldimir» er to forskjellige hvaler.

– At det er samme hval stemmer ikke. Det så jeg også med det samme, men det kan være en hval fra det samme eller et lignende anlegg, sier Wiig til avisa Hammerfestingen.

«Hvaldimir» har oppholdt seg i havna i Hammerfest de siste dagene, og tar jevnlig kontakt med mennesker.

Nå håper Vikeby at ildsjeler i byen kan adoptere den vennlige hvalen.

– Er det ikke noen i Hammerfest som har guts til å bruke hvalen til å skape arbeidsplasser. Den er jo trent til et nivå som allerede er verd millioner av kroner, sier han til Hammerfestingen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark