NRK Meny
Normal

Bygdefolk svært skeptiske til «giftermål» med nabokommuner

– Lille Kvænangen blir helt bortevekk om vi slås sammen med nabokommunene, sier lokal fastboende.

SKEPTISK TIL KOMMUNESAMMENSLÅING: Hans Gunnar Mathiassen har drevet butikken sin i den lille bygda Burfjord i Kvænangen siden 2007. Han er engstelig for konsekvensene for hjemkommunen, ved en eventuell sammenslåing med nabokommunene.

De er vant til å være en småkommune – innbyggerne i bygda Burfjord i Kvænangen kommune i Nord-Troms.

Men en del bygdefolk her blir bekymret, når det blir snakk om at kommunen kan bli sammenslått med nabokommunene i Finnmark; Loppa og Alta.

– Vi er en liten kommune med få innbyggere. Vi har lite å by på her ute. Vil det i så tilfelle bli satset like mye her ute dersom vi blir med i en storkommune?, spør Hans Gunnar Mathiassen retorisk.

NRK møter Mathiassen i butikken han har drevet i hjembygda Burfjord i en årrekke.

– For meg høres en slik sammenslåing negativ ut, sier han.

Kvænangen, Loppa og Alta kommuner

MULIG STORKOMMUNE: Både Alta, Loppa og Kvænangen er fylkesgrensekommuner mellom Troms og Finnmark i dag. Ved en sammenslåing, vil det bli langt fra utkantene i Loppa og Kvænangen til kommunesenteret som muligens blir Alta.

Foto: (Grafikk) / NRK

Rapport anbefaler sammenslåing

Eirik Losnegaard Mevik

KVÆNANGENS ORDFØRER: Eirik Losnegaard Mevik (Ap) mener det er flere ulemper enn fordeler med å «fusjonere» med to av nabokommunene.

Foto: NRK

I en utredningsrapport som nylig ble offentliggjort, er konklusjonen at det er flere fordeler enn ulemper ved å slå sammen Alta, Loppa og Kvænangen.

Regjeringens uttalte mål med den landsdekkende og pågående kommunereformen, er større og mer robuste kommuner.

Men kvænangsordfører, Eirik Losnegaard Mevik, er ikke enig i rapportens konklusjon.

– Ved en sammenslåing flytter man funksjoner og nærhet til tjenester. Man flytter mye fra distriktene – altså der vi bor og lever, og inn til Alta, sier han.

Bygdefolk skeptiske

Flere fastboende som NRK snakker med i Kvænangen er bekymret for å miste både makt og myndighet, dersom hjemkommunen slås sammen med Alta og Loppa.

– Da blir Kvænangen bortevekk. Vi er så liten kommune, sier Kalda Jonassen.

– Jeg tror ting blir verre ved å slå oss sammen med Alta. Alta blir nok prioritert, og vi som nå er en småkommune – vi blir satt til sides, tilføyer Tove Josefsen.

– Jeg mener at Kvænangen trenger Nord-Troms, og Nord-Troms trenger Kvænangen. Vi er allerede en «innarbeidet enhet», sier Rolf Johansen.