NRK Meny
Normal

Beviset: Kuling ble for mye for splitter ny ferge

Svak maskin og lite stabil konstruksjon var årsaken til at ferga «Bergsfjord» mistet kontrollen på havna i Hasvik. Den lokale fergeaksjonen mener ulykkesrapporten dysser ned alvoret.

Faksimile av rapport om nestenulykke i Hasvik

Den nye gassferga falt i unåde hos lokalbefolkningen i Hasvik fra første dag. Selskapet Boreal, som driver rutene, snakket om innkjøringsproblemer, men mange av brukerne av ferga mente den var feilkonstruert og ubrukelig på strekningen.

Passasjerene om bord fikk seg en støkk sent på kvelden 11. februar, samme dag som ferga ble døpt. Ferga var kommet inn mellom moloene i Hasvik da den kom ut av kontroll. Kapteinen måtte gi opp å legge til kai og returnere til Øksfjord.

I går fikk den lokale fergeaksjonen tak i rapporten om nestenulykken fra Sjøfartsdirektoratet. (Se faksimile øverst i saken.)

I rapporten heter det at en kastevind dro båten sideveis. Føreren prøvde å kompensere ved hjelp av de avanserte propellsystemene om bord (såkalt azimut thruster), men fordi båten har lite maskinkraft og er lite retningsstabil lyktes ikke dette.

Ifølge rapporten var det jevnt over 20 sekundmeter vind på overfarten, men fergeaksjonen mener det er overdrevet. De viser til at Meteorologisk institutt har oppgitt vindstyrken i Hasvik til 11,1 sekundmeter i tidsrommet, med 16,3 sekundmeter i kastene.

Dysser ned alvoret

Fergeaksjonen mener rapporten dysser ned alvoret når det er krysset av for at det ikke var fare for menneskeliv, store skader eller forurensning.

Aina Nilsen

Aina Nilsen frykter en alvorlig ulykke dersom den nye ferga ikke er i stand til å takle kuling.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi stiller oss spørrende til det, da man var nødt til å ty til nødmanøvrering for å berge båten. I tillegg har mannskapet formidlet til passasjerene at det var nære på, og at det var snakk om bare 20 meter og sekunder fra å gå galt, skriver aksjonen i en pressemelding onsdag.

Pressemeldingen er signert Aina Nilsen, Fabrice Caline og Geir A. Iversen, som tidligere har krevd den gamle ferga tilbake.

Aina Nilsen sier de har forsøkt å få rapport om hendelsen fra Boreal. Selskapet har henvist til fylkeskommunen, som har benektet ethvert kjennskap til rapporten.

– Vi frykter en alvorlig ulykke. Vi har ofte kraftigere vinder enn 20 meter per sekund. Og hvis det viser seg at båten er så lite manøvrerbar, vil det gå ut over regulariteten. Fiskeindustrien er avhengig av å få fisken til markedet. Dette kan være med på å rasere samfunnene våre i Hasvik og Loppa, sier Nilsen.

Nydøpt Bergsfjord

Ferga «Bergsfjord» er ikke egnet til å trafikkere strekningen ut til Sørøya, mener fergeaksjonen i Hasvik.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK