NRK Meny
Normal

Ber fylkespolitikerne hjelpe Akkarfjord

Politikerne må hjelpe til med å beholde fiskebruket i Akkarfjord - det er meldingen fra statssekretær i Fiskeridepartementet.

Akkarfjord

Statssekretær i Fiskeridepartementet Ronny Berg ber fylkespolitikerne må hjelpe fiskebruket i Akkarfjord.

Foto: NRK

I dag vurderer hovedutvalget for samferdsel om det skal settes inn en større båt til Akkarfjord slik at fiskebruket får sendt all fisken ut på markedet. Statssekretær Ronny Berg mener politikerne må ta grep om situasjonen.

– Fylkeskommunen har også et ansvar for næringsutvikling i fylket. Man kan gjerne si at man ikke har konkret ansvar for å få eksportert fisken. Men det er klart at hvis man ikke får ut fisken er det heller ikke grunnlag for å drive verdiskapning ute i distriktene i Finnmark, sier han.

Til kai i Akkarfjord

Hurtigbåten legger til kai i Akkarfjord. De nye båtene som går til fastlandet har ikke nok godskapasitet for å få fraktet all fisken fra bruket i Akkarfjord.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Setter pris på støtte

I Akkarfjord teller Ann-Kristin Kvalsvik på knappene. Tør hun fortsette å drive fiskebruk når båten som skal få fisken ut på markedet kommer sjeldnere enn før og har mindre lastekapasitet.

Hun setter pris på støtten fra Fiskeridepartementet.

– Det er helt i tråd men min oppfatning også, sier Ann-Kristin Kvalsvik.

– Hva er vitsen med å frakte folk ut til disse øyene hvis man ikke skal få lov til å drifte med noe her. Da er man tilbake til kun å frakte hyttefolk frem og tilbake, sier hun.

Hurtigbåt ved kai i Akkarfjord

Fiskebruket i Akkarfjord.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Håper på snarlig løsning

I dag møter Ståle Olsen sine politikerkollegaer i hovedutvalget for kultur og samferdsel til møte i Vadsø. Der skal de vurdere veien videre for godstransporten fra Akkarfjord. Olsen ønsker en god og snarlig løsning på bordet både for Akkarfjord og bruket, og skjønner godt Kvalsviks frustrasjon.

– Jeg forstår det slik at bedriften i Akkarfjord skal ha styremøte allerede neste fredag, så her skjer ting fort. Man må komme på banen skal man klare å berge situasjonen, sier Ståle Olsen.

– Legges bedriften ned, så får det konsekvenser for lokalsamfunnet også. Jeg håper virkelig at fylkeskommunen ser hvor viktig det er å bevare det fiskebruket i Akkarfjord, sier Ronny Berg.

Forslag om nedlegging

Fredag 3.juni er det styremøte i Akkarfjord. Da legger Ann-Kristin Kvalsvik frem forslag om å legge ned fiskebruket. Ståle Olsen håper hun kan ha is i magen til Fylkestinget har behandlet båtsaka 8.-9.juni.

– Jeg tror hun klarer å vente en uke ekstra for å få den endelige avgjørelsen. Det er store utfordringer med å drive en bedrift på et slikt sted, men man skal prøve å legge til rette så godt man kan. Det er selvfølgelig avhengig av de overføringene man får fra staten. Jeg håper at også Ronny Berg kan være behjelpelig med å se på situasjonen for godstransport, sier Ståle Olsen.

Kvalsvik lover å være tålmodig litt til.

– Vi har jo ikke lyst til å legge ned. Men for meg handler dette ikke bare om i år, dette er en båtrute vi skal ha i ti år fremover.