Hopp til innhold

Oppfordrer foreldre til å snakke med barn om kroppsregler

Saken der et barn kan ha blitt utsatt for seksuelt overgrep i en barnahage i Alta, preger barnefamilier i kommunen. Barnehuset mener foreldre må å ta noen forholdsregler.

Lunsj i barnehagen

– Mitt inntrykk er at mange foreldre snakker med barna sine om overgrep og barnehager har vært flinke til å innføre det i barnehagepedagogikken, sier Are Evang, Spesialist på Statens Barnehus

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Saken der en mannlig barnehageansatt er siktet for seksuelt overgrep mot et barn, har preget nærmiljøet i Alta. I de tilfeller der foreldre har mistanke om at barn er utsatt for seksuelle overgrep, oppfordrer Statens barnehus foreldre til ikke å spørre barnet om det som kan ha skjedd.

– Det er en oppgave som bør overlates til politiet, for det er de som kan dette best, sier spesialist Are Evang i Statens barnehus.

– Snakk med barnet, ikke spør

– Vi er opptatt av å ikke spørre ut barna, men noterer ned det de sier fritt og spør eventuelle oppfølgingsspørsmål, forteller politioverbetjent Lise Folkestad.

Lise Folkestad

Lise Folkestad, Politioverbetjent og koordinator for vold og seksuelle overgrep i Troms politidistrikt.

Foto: NRK

Problemet ved å spørre et barn om hva som har skjedd og hvem som gjorde det er at det kan ødelegge troverdigheten til barnets vitnemål i en mulig rettssak. Are Evang oppfordrer foreldre heller til å forklare barn om kroppsregler.

– Voksne burde ha samtaler om kroppsregler, altså hva voksne kan og ikke kan gjøre med kroppen til barna, sier Evang.

Har blitt flinkere til å snakke med barna

Om barnet skulle si noe som får alarmen til å gå, er det bedre å ta kontakt med myndighetene, mener Evang.

– En av mulighetene da er at politiet tar inn barnet på noe som kalles tilrettelagt avhør. Det skjer på Barnehuset der jeg jobber, sier Evang.

Evang mener imidlertid at foreldre har blitt mer informert om signaler barn kan gi hvis barnet er blitt utsatt for seksuelle overgrep, og at man er blitt flinkere til å snakke om temaet med barna.

– Mitt inntrykk er at mange foreldre snakker med barna sine om overgrep og barnehager har vært flinke til å innføre det i barnehagepedagogikken. Vi kan alltid bli bedre og jeg tror det har mer med voksenes grenser, enn hva barna tåler å høre, sier han.

Ikke skyldig før man er dømt

Advokat Håkon Helsvig

Advokat Håkon Helsvig, forsvarer for den siktede

Foto: André Bendixen

Mannen som er siktet for seksuelt overgrep av et barn i Alta har vært varetektsfengslet siden 12. oktober. Ifølge Altaposten besluttet Øst-Finnmark tingrett mandag å varetektsfengsle mannen i to nye uker.

Siden saken ble kjent har mannen blitt navngitt på sosiale medier og i nærmiljøet i Alta.

– Man er som kjent ikke skyldig før man er dømt. Det er uheldig at folk går rundt og prater om det og navngir han på Facebook. sier siktedes advokat, Håkon Helsvig til iFinnmark. – La oss si at han ikke har gjort det han er mistenkt og siktet for. Da er det fryktelig vanskelig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark