NRK Meny
Normal

Asylsøkere har gitt opp og meldt seg til å reise til Russland

Buss med asylsøkere kan snart være på vei over grensa til Russland. NOAS bekrefter at flere unge menn har gitt opp, og nå har satt seg på bussen.

Asylretur Ankomstsenter Finnmark

En gruppe asylsøkere har tirsdag meldt seg frivillig til å returnere til Russland, får NRK opplyst.

Foto: Stian Strøm/NRK

– Det er noen som faktisk nå ønsker å si farvel – de har vel i grunn gitt opp kampen. De ønsker nå å reise til Russland, sier Ruth Pedersen, NOAS' representant i Ankomstsenter Finnmark, til NRK.

I hovedsak er dette unge, enslige menn, og ikke barnefamilier, opplyser Pedersen.

En annen kilde som jobber tett på asylsøkerne bekrefter at flere asylsøkere nå har meldt seg frivillig til å reise ut av landet, slik at barnefamiler skulle slippe å reise.

Fraktes trolig til Murmansk

Trolig skal personene fraktes til den russiske byen Murmansk, rundt 25 mil fra Kirkenes, ifølge kilder VG har vært i kontakt med.

Murmansk

Asylsøkerne skal trolig fraktes til Murmansk, 25 mil fra Kirkenes.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Asylsøkerne forteller at de har fått beskjed om spise seg mette før de blir fraktet ut, opplyser Pedersen.

Må møte i Stortinget

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) må møte i Stortinget tirsdag kveld for å svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på at utsendelsene kan være i gang før Listhaug har forklart seg for Stortinget rundt klokken 18.30.

– Vi er kritiske fordi disse utsendelsene nå ser ut til å være igang før Stortinget har klart for oss hvem det er Norge sender ut. Vi frykter jo, med den kraftige kritikken som har kommet fra FN og flere advokater i dag, at Norge kan bryte menneskerettighetene, sier Lysbakken, og legger til:

– Vi frykter at noen av de vi sender ut av Norge i verste fall kan risikere forfølgelse, og det må vi være sikker på at vi unngår, sier han.

Lysbakken ba om forklaring

Det er Lysbakken som har bedt Listhaug svare for seg i Stortinget i dag.

– Jeg tenker det er helt greit at vi sender tilbake de som har opphold i Russland, men det er ikke greit at folk ikke får behandlet saken sin på en skikkelig måte. Og det er ikke greit om vi nå sender tilbake mennesker som faktisk har et reelt behov for beskyttelse, sier Lysbakken.