Hopp til innhold

Advarer mot farlig slakteavfall for hunder

Strupehoder og store blodårer kan sette seg fast. I verste fall kan hunden miste tunga, advarer veterinær Lena Kaasen.

Hund

Det er vondt å miste blodomløpet i tunga og kan i verste fall føre til alvorlige problemer for hunden. Denne hundens tunge har blitt reddet. – Det er litt som å få et strikk rundt tunga for oss mennesker, sier veterinær Lena Kaasen.

Foto: Alta dyreklinikk

I det siste har hun og Alta dyreklinikk fått besøk av flere hunder som har hatt problemer med slakteavfallet.

– Hundene har fått tungen tredd gjennom «ringer», sier Lena Kaasen til NRK.

Disse «ringene» kommer fra struper av dyr eller store blodårer, som ofte kan være igjen i slakteavfallet, og kan lett sette seg fast i tunga til hundene.

Da stopper blodomløpet i tunga og blir oppsvulmet. Noen ganger har det vært så ille at tunga begynner å dø.

Akkurat nå er slakteavfall som næring til hunder ganske populært, ifølge veterinæren. Derfor har hun og Alta dyreklinikk gått ut med en advarsel på Facebook.

Følg med på slakteavfallet

Slakteavfall er det som slakteren ikke får solgt til butikken og kan gi god næring til hunder, men man må obs på at det ikke går gjennom samme kontrollen som annet kjøtt.

– Dette er ikke en advarsel mot å bruke slakteavfall generelt. Men vi ønsker at hundeeierne følger med hundene sine når de har spist slakteavfall. Eller går gjennom slakteavfallet på forhånd og klipper det opp, sier Kaasen.

– Hvor alvorlig kan det bli?

– Hvis man ikke skulle oppdage det, så kan tunga falle av i det lange løp. Da vil ikke hunden få i seg mat og drikke, sier hun.

Hundeinstruktør Trine Rambøl

Hundeinstruktør Trine Rambøl er glad at veterinærene bruker bilder for å advare mot konsekvensene av farlig slakteavfall.

Foto: Hverdagshunden AS

Kan klippe av selv

Hundeinstruktør Trine Rambøl i Hverdagshunden AS er én av dem som har delt oppfordringen fra dyreklinikken. Hun synes det er bra at de legger ut advarende bilder.

– Når man gir kjøttavfall eller avskjær til hundene, må man passe på. Det kan sette seg fast. Derfor må man alltid observere hunden og passe på at den tygger bein og brusk ordentlig, slik at det kan passere fint gjennom systemet, sier hun.

Hun viser til at det finnes flere alternativer, hvor leverandøren kverner råkosten for deg. Ett eksempel er Vom og hundemat.

Hvis man sverger til slakteavfall, har veterinær Kaasen noen gode råd hvis man oppdager problemer tidlig.

– Hvis hundene får dette rundt tunga, vil de gjerne gni seg på labbene eller omgivelsene for å få den løs. Er det tidlig og man har en snill hund, kan man sikkert klippe av selv, sier hun.

– Hos de fleste vi har fått inn, har tungen vært veldig hoven og vond. Da må de få bedøvelse. Men når vi først har fått det av, så har det gått bra med hundene vi har fått inn.

Veterinær Lena Kåsen sammen med katten Zola

Veterinær Lena Kaasen ved Alta dyreklinikk. Her med en katt fra en annen anledning.

Foto: Kenneth Strømsvåg