NRK Meny
Normal

– Tvinger oss til å flytte når ferga legges ned

Barna til Ørjan Olsen får nesten to timer lengre skoledag når fergerutene legges om fra nyttår. Familien blir tvunget til å flytte hvis vedtaket blir stående, sier Olsen.

Ferge i Finnmark

NEDLEGGES: Skolebarna i Nuvsvåg tar 14.20-ferga hjem, men den blir borte fra nyttår.

Foto: Ørjan Olsen

Nuvsvåg i Loppa har 70 fastboende, og neste år kan det bli enda færre. De to små barna i bygda må ta ferge til skole og barnehage i Øksfjord, men fra 1. januar mister de ferga som tar dem tilbake klokka 14.20.

– Det betyr at skoledagen blir omtrent en time og tre kvarter lengre, sier Ørjan Olsen.

En skoledag på totalt ni timer er for stor belastning:

– De reiser hjemmefra 07.20, og kommer ikke hjem før klokka nærmer seg fem. Det gjør det jo ikke lettere å bo her ute. De er allerede veldig slitne av reising. Ett sted går grensa for hva de klarer. Når det blir så tungt for dem at de ikke lenger vil bo her, så blir det vanskelig, sier Olsen.

Vurderer å flytte

Ørjan Olsen

Ørjan Olsen driver butikken i Nuvsvåg, men vurderer å flytte.

Foto: Privat

– Hvis dette blir stående, er vi rett og slett nødt til å vurdere barnas beste en gang til. Jeg kan ikke seg muligheten for å bli i Nuvsvåg lenger. Det blir flytting. Det er trist.

Olsen mener vedtaket kan være et brudd på opplæringslovens paragraf 13, fordi kommunen ikke har vært involvert i prosessen.

– Ordføreren har sagt at han er på saken, og utviklingslaget jobber også med den, sier Olsen.

Økt trafikk

Samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi i Finnmark fylkeskommune sier endringene skyldes den kraftige trafikkveksten sambandet Øksfjord-Hasvik.

– Det har ført til at fylkeskommunen har vært nødt til å øke frekvensen på den strekningen. Det gir økt belastning for mannskapet, og vi har derfor en strammere prioritering også for de øvrige sambandene som benytter disse fartøyene.

Holm-Varsi erkjenner at endringen vil måtte ramme noen.

– Noen får et bedre tilbud, mens andre opplever tilbudet som dårligere enn før. Det er jo konsekvensen når man gjør prioriteringer. Noen vil havne på en uheldig side.

Flyttemønster

Han vil ikke kommentere familien Olsens planer, men ser at en eventuell flytting er en del av en generell utvikling.

– På flere steder blir det stadig mindre folk, og så forsvinner tilbudene etter hvert. Da vil den ene nedskjæringen - det være seg post, butikk eller skole - føre med seg en ny nedskjæring. Da flytter enda flere. Dette er et mønster som ikke er spesielt for Nuvsvåg, dessverre, sier Holm-Varsi.

Og dagligvareforretningen i Nuvsvåg er det nettopp Ørjan Olsen som driver.