– Tøft å skrive om lesing som fortsatt er tabu

Torfinn Hammari er fjerde generasjons leser og helbreder. Nå mener han å oppleve at flere er mer åpne for slik behandling. Likevel er det fortsatt et tabu å snakke om.

Torfinn Hammari viser hvordan man leser med kniv for å helbrede sykdom.

Torfinn Hammari viser hvordan han bruker kniven når han leser for å helbrede sykdom eller skade. – Det er ikke mulig å si nei til folk som ber om hjelp, sier Hammari.

Han har evner som leser som fjerde generasjon i hans familie. Nå forteller han åpent om dette i en ny bok.

– Det er mange som kommer innom butikken og da går vi inn på spiserommet og jeg tar fram kniven og leser. Det er jo mange som er skeptiske til dette, men de som har opplevd at det hjelper, de får jeg gode tilbakemeldinger fra, sier Hammari.

Torfinn Hammari

Torfinn Hammari ønsker å lære bort kunnskapen sin som leser til neste generasjon i familien.

Foto: Anita Føleide / NRK

Boka Sterke krefter av Ingjerd Tjelle, handler om hjelperne rundt om i Finnmark. Hammari synes det er tøft av Tjelle å gi ut denne boka, da temaet etter hans mening fortsatt er litt tabu i det nordligste fylket.

– Før skulle man ikke snakke om det og alt skulle være så hemmelig. Nå er det blitt mer åpent og det er laget en film om blodstopping, Torill Olsen sin film. Det er jo spesielt, veldig spesielt, å stoppe blodet i en skade som fossblør, sier Hammari.

Kniver som brukes til lesing

Disse knivene bruker Torfinn Hammari når han leser for å helbrede.

Foto: Anita Føleide / NRK

Han mener at folk i hele Nord-Norge er folk mer åpen for det, da de vet og har hørt om det. Folk sørfra tror han ikke er så åpne for dette. Selv ønsker han å lære bort kunsten med å lese til neste generasjon i familien.

– Jeg skal lære dem dette, og jeg tror dem vil fortsette med dette. Allerede tror jeg at dem har prøvd dette på sine egne barn, spesielt ved ørebetennelse, og det har funket. Det er viktig å ta vare på denne kunnskapen, så det ikke forsvinner, mener Hammari.

– Åpnere for det spirituelle

Boka byr også på historisk materiale om hjelpere, helbredere og healere som hittil har vært lite kjent.

– Sterke krefter handler om Finnmarks snåsamenn og kvinner før og nå, hvis man skal si det på en enkel måte. Det handler om de hjelperne som vi har rundt oss i fylket, og vi har kanskje mer av dem her enn vi har andre steder i Norge, sier Ingjerd Tjelle. Hun synes det er viktig å fokusere på hjelpetradisjonen i nord.

Ingjerd Tjelle

Ingjerd Tjelle er tidligere NRK-journalist og har de siste årene utgitt en rekke bøker.

Foto: Anita Føleide / NRK

– Den har vært og er fortsatt en viktig del av finnmarkssamfunnet. Denne tradisjonen lever sterkt også i dagens moderne samfunn, sier Tjelle, som er journalist.

Hun mener finnmarkinger er mer åpne for slike ting her nord.

– Det har sikkert noe med den tradisjonen vi har med å bruke disse kreftene. Så har det også litt å gjøre med historien vår i forhold til avstander, i forhold til liten befolkning og dårlig infrastruktur. Det gjorde at man heller valgte å hjelpe hverandre, sier Tjelle.

Bokomslag Sterke krefter

Boka Sterke krefter av Ingjerd Tjelle.

Foto: Anita Føleide / NRK

LES OGSÅ: Avslører gamle hemmeligheter

LES OGSÅ: Healere har ingen plass i min plan