NRK Meny
Normal

– To ulver stirret oss i øynene

– Jeg er ikke i tvil om at det var ulv, sier Magne Johansen som er løypeansvarlig for Finnmarksløpet. Han og kollega Knut Nilsen sier de så to ulv krysse snøskuterløypa kun få meter foran dem.

Ulv.

FINNMARKSVIDDA: Flere har meldt at de har sett ulv i Finnmark den siste uka. Illustrasjonsbilde.

Foto: Liv Engholm

Han har aldri sett ulv i Finnmark før, men ble likevel ikke redd da to ulv, en litt større enn den andre, krysset skuterløypa foran ham i Finnmark sent i går kveld.

Magne Johansen er løypeansvarlig for Finnmarksløpet, og var ute i felt og samlet inn stikker etter hundesledekløpet da de to ulvene dukket opp på vestsiden av Finnmarks største innsjø Iešjávri.

Løypeansvarlig i Finnmarksløpet, Magne Johansen.

Løypeansvarlig i Finnmarksløpet Magne Johansen så to ulv på nært hold i går kveld.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Stirret på oss

– Det første jeg så var øynene. Ulvene stod bak en steinrøys og stirret på oss. Da vi nærmet oss, krysset de skutersporet ca 35 meter foran oss, og satte opp farten, og forsvant i mørket, sier Johansen.

De to fjellvante mennene stanset skuteren, og så etter spor etter ulvene. Det var skaresnø, men de fant likevel noen spor, og tok bilder for å dokumentere.

Johansen er ikke i tvil om at det faktisk var to ulv han så. På siste etappen i Finnmarksløpet ble hundekjører May-Conny Johansen jaget av det hun er sikker på var en ulv i samme område.

Tok bilde av det som kan være ulvespor

Knut Nilsen og Magne Johansen tok bilder av det som kan være ulvespor i skaresnøen.

Foto: Knut Nilsen

Store dyr

– Det var kraftige dyr. De var lange i kroppen, og lenger i beina enn for eksempel en Jämthund. Altså, det var helt andre dimensjoner enn på en hund!

– Ble dere ikke redde?

– Nei, tvert i mot. Jeg syntes det var en fin opplevelse å se ulv. Samtidig mener jeg jo det at ulven ikke har noe i Finnmark å gjøre. Den kan gjøre stor skade for reindrifta, so mallerede har en vanskelig situasjon med mange rovdyr, sier Magne Johansen.

Registerert to ulv i Finnmark i vinter

Regionansvarlig for rovvilt i Statens Naturoppsyn (SNO) i Finnmark, Magne Asheim, forteller at ulv kan dukke opp hvor som helst på nordkalotten. Det er allerede gjort to registreringer i Finnmark i vinter.

– Det er skareføre nå, og da kan ulven vandre milevis. Det er helt normalt, og det kan godt hende det skjer på sommeren også, sier Asheim.

– Ofte når det er ulv i Finnmark, så blir det tatt reinsdyr. Og da kan vi gjennom drapsmønsteret dokumentere at det er ulv som har drept. I høst ble 15 rein drept av ulv i Pasvik for eksempel, sier Asheim.

Vil ha ulveskit

SNO ønsker at folk tar kontakt med dem så fort de gjør observasjoner av ulv i Finnmark.

– Og hvis noen følger ulvespor og kommer over ulveskit, så gi den til oss, slik at vi kan få den analysert, sier Asheim, som understreker at folk ikke trenger å være redde for ulven:

– I gamle dager fryktet folk ulven, men på den tiden var det snakk om ulveflokker. Nå er det ofte ensomme ulver på vandring, sier Asheim.

Ulv ble utryddet i Finnmark på 1950-tallet.

Laster kart, vennligst vent...