– Pukkellaksen er en ypperlig fisk å spise

Fisker Øystein har spist laksen som er svartelistet i Norge flere ganger.

Øystein Kristiansen fra Nesseby røkter garn

Øystein Kristiansen fra Nesseby har jobbet som fisker i mange år. Han skjønner ikke skepsisen over pukkellaksen.

Foto: Liss-Ellen Ramstad, Sametinget

– Når jeg skal steke laks, og jeg har mulighet, så plukker jeg ut pukkellaksen, forteller fiskeren Øystein Kristiansen.

Han har jobbet som fisker siden 1964, og har fått mange pukkellaks som han både har stekt og røkt.

– Det er jo en veldig pen fisk. Den er rød og fin. Den smaker ikke helt som laks, men den kan minne om en skikkelig god røye, sier han.

Pukkellaks

NINA har fått mange meldinger om fiskere som har fått pukkellaks på kroken. – Vi har fått rundt 250 meldinger i mer en 50 norske elver.

Foto: Eva B. Thorstad / NINA

Svartelistet

Pukkellaksen er svartelistet fordi man frykter at den kan fortrenge den naturlige villaksen i elvene. Men foreløpig vet man ikke helt hvorfor den er så farlig.

Eva Thorstad

Eva Thorstad i NINA forteller at pukkellaksen kan virke negativt på norsk natur.

Foto: Privat

– Fremmede arter vil vi ikke ha. Ofte kommer det noen negative overraskelser når de kommer, sier Eva Thorstad i institutt for naturforskning, NINA, som har jobbet med arten.

Pukkellaksen er mer utbredt enn det forskerne visste, og denne sommeren har det kommet inn mange rapporter om pukkellaksen i norske elver.

– Ofte er det uforutsigbart hvordan effekter som kommer hvis de slår seg ned. Det er fare for at den kan etablere seg i elvene. Dem vi har registrert til nå er alle kjønnsmoden og ser ut som de skal gyte i år, sier Thorstad.

– En delikat fisk

Fisker Øystein mener folk overdriver og skaper et unødvendig problem av fisken som kom til Norge på 60-tallet, fra Kvitsjøen i Russland.

– Vi spiste jo den fisken på 60-tallet også. Det var ikke noe problem det, sier han.

Øystein sier imidlertid at pukkellaksen ikke er god hvis du fisker den opp fra elvene.

– Den er veldig god på smak, og delikat fisk hvis du får den i sjøen, sier han.

Og denne sesongen har fiskeren fått 33 pukkellaks.

– Alle i den nærmeste vennekretsen min har spist pukkellaksen. Og når de først har spist den så fortsetter de, sier han.

Øystein og Anne Kristiansen fra Nesseby

– Pukkellaksen er like god i år, som den var på 60-tallet, sier Øystein.

Foto: Liss-Ellen Ramstad, Sametinget

Lik i smak

Den velkjente kokken Johnny Trasti hos «Trasti og Trine» i Alta har smakt pukkellaksen flere ganger. Han sier det ikke er store forskjellen på smak.

– Jeg har ikke tilberedt det selv, men mamma pleide å lage det før. Den smaker helt vanlig, sier Trasti, som er fra Øst-Finnmark.

Han sier han vil finne ut hvor pukkellaksen kommer fra før han eventuelt bruker den i matlaging selv.

– Så lenge den er naturlig, er det greit. Men jeg vil vite fasiten først, sier han.

Johnny Trasti

Kokken Johnny Trasti lager bare mat med lokale matvarer.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Rapportere inn

Det forskerne er mest bekymret for er at arten skal konkurrere med laksen om mat. Thorstad oppfordrer folk til å avlive pukkellaksen hvis man får den på kroken.

– Vi prøver å kartlegge problemet så godt vi kan. Vi vil gjerne ha meldinger om fangster. I tillegg vil vi gjerne ha en skjellprøve, størrelse og hvor den er fanget, sier Thorstad.

Øystein sier han ikke har rapportert om pukkellaksen til NINA enda.

– Men jeg har tatt skjellprøver på noen av de vi har fått som jeg skal melde inn til NINA, sier fiskeren.