Normal

– Må frakte hundretusenvis av kroner 230 kilometer med kurér

MEHAMN (NRK): Den siste bankfilialen på Nordkyn blir lagt ned. Nå må det lokale næringslivet selv oppbevare og frakte store bunker med pengesedler.

Nordic Safari i Mehamn

Vidar Karlstad (t.v.) og Dan Andreassen (t.h.) i Nordic safari må oppbevare flere hundre tusen kroner i kontanter, fordi avstanden til nærmeste bankterminal nå er på 230 kilometer. Dette bekymrer dem, men banken vil nå gi de et tilbud.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Banken har besluttet å legge ned. Vi får ikke vekslet inn euro, og heller ikke levert inn eller tatt ut penger. Næringslivet går nærmest i stå, sier Vidar Karlsen.

Han er leder av den lokale reiselivsbedriften Nordic Safari i Mehamn, og Sparebank 1 Nord-Norge har besluttet å legge ned sin bankfilial i nabobygda Kjøllefjord. Det betyr at det ikke lenger vil være noen bankfilial på Nordkyn.

Det har skapt store problemer for den lokale bedriften, som får besøk av turister fra hele verden. De får først og fremst fra gjester fra Russland og Asia.

Turistene legger igjen store bunker med både utenlandske og norske penger.

– Vi må sende personlige ordonnanser til nærmeste tettsted, eller nærmeste by med kassaoppgjøret. Det hører ikke hjemme i 2015, sier Karlsen.

– Hvor mye penger er det da snakk om?

– Det er snakk om flere hundre tusen kroner som hoper seg opp. Vi har ingen steder å gjøre av pengene, og må oppbevare og frakte dem selv, sier Karlstad.

Eventyrlig torskefiske på Sørøya

Det er slike opplevelser reiselivsbedriften Nordic Safari tilbyr sine utenlandske turister. Bildet er hentet fra Sørøya som har et stort marked for fisketurisme. Også på Sørøya mister man sin bankfilial.

Foto: Nordic Sea Angling

Nærmeste bankfilial 230 kilometer unna

Nærmeste bankfilial ligger nå i Tana, 230 kilometer unna Mehamn og nord på Nordkyn.

Ellen Beccer Brandvold

Rådmann i Gamvik kommune, Ellen Beccer Brandvold, sier kommunen nå ikke lenger kan tilby innbyggerne tilbud om en bankterminal.

Foto: NRK/Arkiv

Gamvik kommune og rådhuset i Mehamn har lenge fungert som en bankfilial for innbyggerne og næringslivet i Mehamn, etter avtale med Sparebank1 Nord-Norge, men også den muligheten blir nå borte.

Banken har også hatt Nordkyns eneste bankterminal i nabokommunen Lebesby og kommunesenter Kjøllefjord.

– Tilbudet har gått ut på at næringsliv og privatpersoner har kunnet komme hit for å sette inn og ta ut penger. Dette for at de skal ha tilgang på kontanter, sier Ellen Beccer Brandvold, rådmann i Gamvik kommune.

Hun sier det er mange som har benyttet seg av det lokale tilbudet, men at det har blitt færre med årene.

Nordic Safari i Mehamn

Turister fra hele verden besøker reiselivsbedriften Nordic safari i Mehamn. Turistene legger igjen mye kontanter.

Foto: Stian Strøm / NRK

Tilbudet forsvinner i Mehamn

Det er befolkningens bruksmønster og det digitale tilbudet som gjør at Sparebank1 Nord-Norge velger å legge ned tilbudet på Nordkyn, i Øksfjord, Breivikbotn og Berlevåg i Finnmark.

– Hovedårsaken er at kundenes bruksmønster endrer seg kraftig, sier Trond Hanssen, konserndirektør for region Finnmark i Sparebank1 Nord-Norge.

At Vidar Karlstad skal måtte sende bedriftens penger 230 kilometer til Tana, som følge av at tilbudet på Nordkyn nå forsvinner, skal være unødvendig, sier Hanssen.

Karlstad får dermed en lovnad om at han i framtida skal slippe å dra den lange veien.

– Kundene våre vil igjen få tilbud om å droppe sin dagsbeholdning i en døgnsafe, sier Hanssen.

Les også: – Reiseliv kan bli større enn olje og gass i Finnmark

Laster kart, vennligst vent...

Nærmeste bankfilial for Vidar Karlstad og Dan Andreassen i Nordic safari er nå i Tana. 230 kilometer unna Mehamn nord på Nordkyn.