Hopp til innhold

– Ikke noe nytt at folk i nord mistenkeliggjøres

Folk i Finnmark har alltid blitt beskyldt for å kunne være overløpere, sier NRK Finnmark-redaktør Morten Ruud. Han mener likevel at opplysningene om frykten for at nordmenn er mer lojale overfor Russland er oppsiktsvekkende.

Grensevoktere anno 1971

Norske grensevoktere ved den norsk-russiske grensen i 1971. Gjennom hele den kalde krigen ble innbyggere i Finnmark ulovlig overvåket, mistenkt for å være for vennlige overfor naboen i øst - Sovjetunionen.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Journalist Kjetil Stormark sier i et intervju med NRK Finnmark at flere norske myndighetspersoner skal være bekymret for at innbyggere i Finnmark er mer lojale overfor Russland enn Norge.

Kritikk for anonyme kilder

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Stormark er en prisbelønt gravejournalist, men han har også blitt kritisert for sin bruk av anonyme kilder på nettsiden aldrimer.no, som dekker saker knyttet til forsvar og sikkerhet.

Stormark hevder blant annet at asylstrømmen fra Russland til Finnmark i fjor høst var styrt av Moskva, og en måte å straffe Norge på.

Saken har skapt til dels sterke reaksjoner. Stortingsrepresentant Kåre Simensen fra Alta er kraftig provosert over Stormarks beskyldninger, og ber PST komme på banen.

– Historien full av slike eksempler

Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark sier Stormarks uttalelser om at norske myndigheter ser på deler av befolkningen i nord som potensielle overløpere ikke er noe nytt.

– Etterkrigshistorien i Finnmark er full av eksempler på at deler av befolkningen er blitt overvåket, spesielt personer med tilknytning til kommunistpartiet eller sympatier i den retningen – eller familiemedlemmer som var kommunister, sier Ruud.

Norsk-russisk grense i Grense-Jakobselv

Den norsk-russiske grensen i Grense Jakobselv.

Foto: Aaserud Lise / Scanpix

Fryktet også finske overløpere

Ruud trekker fram et konkret eksempel han kjenner til, der en person mister jobben fordi hans onkel er medlem av kommunistpartiet.

Dette skal ha skjedd så sent som på 1960-tallet.

– Det at befolkningen har blitt mistenkt for å kunne være overløpere, er ikke noe nytt. Vi hadde også en slik situasjon før krigen, da norske myndigheter så på den flerspråklige befolkningen i Finnmark, og spesielt den finskspråklige, som mulige overløpere dersom Finland skulle finne på å gå til angrep på Norge.

Morten Ruud i NRKs nye storstudio i Alta

– Mange av elementene fra den kalde krigen er tilstede, selv om vi ikke kan si at det er en kald krig, sier Morten Ruud, distriktsredaktør NRK Finnmark.

Foto: Marte Lindi

– Stormark sier at dette kan bi farlig. Hvorfor tror du han sier det?

– Han har nok sine grunner til å si dette her, Stormark har gode kilder i forsvars- og overvåkningskretser. Men han vil ikke oppgi kildene til oss, og vi kan derfor ikke kontrollere dette. Men det han sier er oppsiktsvekkende, sett i lys av den overvåkningen Finnmark har vært utsatt opp gjennom veldig mange tiår.

Ikke kald krig, men kald krig-retorikk

– Er dette et uttrykk for en ny kald krig mellom øst og vest?

– Russlands statsminister Dmitrij Medvedjev hevdet nettopp det i München i forrige uke. Det ble tilbakevist av generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato og Norges statsminister Erna Solberg.

– Men det er gjerne et uttrykk for at det vi nå opplever er en så spent situasjon mellom øst og vest, som det ikke har vært siden den kalde krigen.