Hopp til innhold

– En retur til Syria er å regne som en dødsstraff

I fire uker har to syriske familier oppholdt seg i Rypefjord kapell i nærheten av Hammerfest. Selv om kirkeasyl foreløpig representerer et trygt sted for de åtte syrerne, øker usikkerheten for fremtiden.

Kirkeasyl

De to familiene sliter med å forstå at innvandringsmyndighetene ikke vil behandle asylsøknaden deres.

Foto: Allan Klo / NRK

I kapellet i Rypefjord løper fire barn i alderen fem til åtte år energisk rundt i kjelleretasjen, der senger er satt opp som en provisorisk løsning.

Like før jul flyttet barna med foreldrene inn i lokalene, som ligger like ved riksvei 94 i Rypefjord, noen få kilometer fra Hammerfest sentrum.

Så lenge de oppholder seg på kirkens grunn, er de trygge, men utsiktene er likevel ikke gode.

– Asylsøknaden vår vil ikke bli behandlet fordi vi kom til Norge via Russland, forteller Rafed Abokersha.

Kom med fly fra Murmansk

Da den syriske regjeringshæren i begynnelsen av oktober satte inn en offensiv i storbyen Hama i den nordvestlige delen av landet, startet flukten for de to familiene, som var bosatt i en bydel bestående av kristne syrere.

Kirkeasyl, Rypefjord kirke

To syriske familier har søkt kirkeasyl i Hammerfest i frykt for å bli sendt til Russland. Her fra Rypefjord kirke. Fra venstre: Rased, Dima, Basel, Gema, prest Jon Arne Tandberg

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK
Kirkeasyl, Hammerfest

I kapellet i Rypefjord har familiene bodd i fire uker.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Dette gjorde de ekstra utsatt for angrep fra både regjeringshæren og IS-styrkene, som altså kjemper mot hverandre i Hama.

Familiene tok seg over til Libanon, og deretter fly til Moskva, for å fly videre til Murmansk. Noen dager senere kom de inn i Norge via Storskog grensestasjon, og endte foreløpig opp i Hammerfest.

– Som en dødsstraff

De sliter med å forstå at innvandringsmyndighetene ikke vil behandle asylsøknaden. Familien reagerer også på intervjuet med Politiets utlendingsenhet, som tok under en time.

– Størstedelen av intervjuet dreide seg om Russland, og minimalt om forholdene i Syria, sier Gema Abokersha.

– En retur til Syria er å regne som en dødsstraff, sier mannen hennes, Basel Abokersha.

Kirkeasyl

Familiene har fått tiden til å gå med å måke snø og holde det ryddig i kapellet. Rafed Abokersha er en av de åtte kirkeasylantene.

Foto: Allan Klo / NRK

Takker Hammerfest menighet

For å få dagene til å gå, måker de snø og holder det ryddig rundt og i kapellet. De har fått tilgang på bøker som gjør at de kan lære seg norsk, men sier det tar på familiene, spesielt barna, å måtte holde seg i ro på ett og samme sted.

Rafed Abokersha understreker at de føler stor takknemlighet overfor Hammerfest menighet, som har gitt familiene håp.

– Hadde det ikke vært for disse menneskene, hadde det kanskje vært vi som befant oss i Kirkenes nå, på vei til en usikker fremtid, sier familiefaren fra Hama i Syria.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark