Normal

– Dette har vært Davids kamp mot Goliat

EFTA-domstolen har nå opphevet vedtaket som ga norske myndigheter grønt lys til å gi sørnorske firmaer regionalstøtte når deres arbeidstakere ble leid ut til Nord-Norge. Til tross for at dette er en viktig sak for Nord-Norge opplever Kimek at de kjempet denne kampen alene.

Kirkenes

EFTA-domstolen opphevet vedtaket som ga norske myndigheter grønt lys til å gi sørnorske firmaer regionalstøtte når deres arbeidstakere ble leid ut til Nord-Norge.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Vi har ikke klart å hente støtte fra hverken organisasjoner eller andre. Denne saken har vi måtte kjempe igjennom selv, sier administrerende direktør i Kimek, Greger Mannsverk.

Greger Mannsverk

Administrerende direktør i Kimek, Greger Mannsverk er glad for dommen som er viktig ikke bare for bedriften, men også for hele landsdelen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Han forteller at da de møtte i retten i Luxembourg 2. juli så stilte den norske stat, ESA og EU med 11 advokater, mens Kimek hadde kun en advokat.

– Så at dette var Davids kamp mot Goliat, det er det ingen tvil om, mener Mannsverk.

Administrerende direktør i Kimek i Sør-Varanger i Finnmark, Greger Mannsverk er glad for dommen. Den er viktig ikke bare for bedriften, men også for hele landsdelen.

– Kimek Offshore tok denne saken til EFTA-domstolen fordi vi mente det var blodig urettferdig at differensiert arbeidsgiveravgift, et distriktstiltak, plutselig medførte at hele landet skulle ta den i bruk.

Det mener han er feil, for differensiertarbeidsgiveravgift skal gjelde for grisgrendte strøk og distrikter.

– Vi fikk klar beskjed fra de fleste at dette var en tapt sak, men heldigvis kom EFTA-domstolen til samme konklusjons som oss, at dette ikke er riktig.

NHO mener de har bistått

Næringspolitisk direktør i NHO, Ingebjørg Harto, mener at de har bistått Kimek i arbeidet.

Ingebjørg Harto

Ingebjørg Harto, som er konstituert direktør med næringspolitikk som område mener NHO har bistått Kimek.

Foto: Moment studio / NHO

– Vurderingen om at de har stått alene får stå for Kimeks regning, selvsagt. Vi opplever at vi har bidratt inn i den prosessen som Kimek har hatt knyttet mot EFTA-domstolen.

Men Harto er likevel glad på vegne av Kimek.

– Kimek har vunnet saken, og det er positivt. Men om det er en endelig seier gjenstår å se.

Harto mener at dette foreløpig kun er en halv seier.

– Vi har ikke fått resultatet. Det gjenstår å se hva ESA vil konkludere med etter en formell høring. Det finnes faktisk eksempler på at ESA har stått fast ved sin tidligere vurdering etter å ha tapt. Hva de da gjør her er usikkert, siden de ikke har vurdert reglene tidligere.

Men Harto mener nordnorsk næringsliv har vunnet første slag, siden dommen slår fast at man ikke uten videre kan gi sørnorske foretak regionalstøtte uten å se nærmere på om de faktisk bidrar til bosetting og utvikling i nord

Næringslivet hyller Kimek

Kimek i Kirkenes får ros fra næringslivet i Finnmark etter å ha vunnet en viktig seier i EFTA-domstolen.

Video Gir seg i lokalpolitikken

Malermester Hans-Jacob Bønå i Vadsø takker Kimek og Greger Mannsverk for den jobben de har gjort i denne saken.

Foto: Nyhetsspiller

At EFTA-domstolen har nå opphevet vedtaket som ga norske myndigheter grønt lys til å gi sørnorske firmaer regionalstøtte når deres arbeidstakere ble leid ut til Nord-Norge blir godt mottatt i flere bransjer.

– Jeg synes det er veldig flott, og det står det respekt av. Vi må takke Kimek og Greger Mannsverk for den jobben de har gjort. Malermester Hans-Jacob Bønå i Vadsø, er glad for EFTA-domstolens avgjørelse.

– Hvorfor er det rettferdig at sørnorske bedrifter får svekket konkurransekraft?

– De er her kun i korte perioder, mens vi lever og bor her. Vi har kostnadsnivået hele året, og det er det kompenserende tiltak skal demme opp for. Vi har tross alt ni måneders fyringssesong og det har de ikke sørpå, sier Bønå.