Hopp til innhold

– Det mest slitsomme vi har vært med på

De reiste til motsatt ende av jordkloden for å fokusere på syriske flyktninger, og det gjennom deltagelse i verdens tøffeste terrengsykkelritt. Men australierne medgir glatt at de ikke var forberedt på de fysiske utfordringene på Finnmarksvidda.

Team Outskirt - Offroad Finnmark

Så fornøyd er man når man har syklet 190 kilometer på Finnmarksvidda. Josh Stinton, Thomas Trevor og Charlie Allum deltok i Offroad Finnmark for å fokusere på små, veldedige organisasjoner.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Jeg vil ikke kalle det mygg, det dere har her oppe. Småfugler er en mer passende beskrivelse. De ga oss myggnett, men vi burde hatt baseballkøller i tillegg, hoier Charlie Allum fra Sydney.

Det er gått en dag siden de kom ned fra sjekkpunktet ved Biddjovagge, fire mil nordvest for Kautokeino. Da hadde de tilbakelagt 190 kilometer av Offroad Finnmark, men brukt så lang tid på den andre etappen at arrangørene fant det best å ta kameratgjengen ut av det særdeles fysisk krevende sykkelrittet, som er 700 kilometer langt.

– Hvordan opplevde dere dette?

– Som en stor lettelse, sier Josh Stinton, etterfulgt av latter.

190 kilometer på sykkelsetet

– Vi har alle sammen vært med på forskjellige typer sportsaktiviteter og andre utfordringer, men dette er utvilsomt det tøffeste og hardeste vi har utsatt oss selv for. Vi har syklet 190 kilometer uten søvn, og vi har slåss med sånn cirka tjue millioner mygg. For å si det rett ut, jeg er veldig fornøyd med at arrangørene stoppet oss, gliser han.

Stinton har valgt å oppsøke fysiske utfordringer for å fokusere på veldedige organisasjoner.

Team Outskirt

De tre kompisene er ikke helt ukjente med lange sykkelturer, men har aldri tidligere deltatt i en konkurranse som utelukkende går i terrenget. Bildet er fra Race Across America, som var et landeveisløp.

Foto: Privat

Vasaloppet

For to år siden gikk Stinton Vasaloppet til inntekt for en veldedig organisasjon i Australia som hjelper barn som har mistet et søsken eller en forelder. Det ni mil lange skirennet tok ham 11 timer og 8 minutter, men opplevelsen ga såpass mersmak at han sluttet i konsulentjobben for reise rundt og delta på krevende fysiske utfordringer for å øke oppmerksomheten rundt små veldedige organisasjoner, ifølge nettstedet terrengsykkel.no.

Under Offroad Finnmark har han snakket varmt om organisasjonen Mange Bekker Små. Organisasjonen har siden flyktningkrisen i 2015 jobbet for å hjelpe flyktninger fra Syria i Libanon og fattige libanesere med mat, utstyr og medisinsk hjelp.

– Blir det flere sykkelturer i nær fremtid?

– Aldri mer! Faktum er at vi vet ikke hvor syklene befinner seg akkurat nå, og vi bryr oss ikke, fleiper yngstemann i trekløveret, Thomas Trevor.

Team Fruit - Offroad Finnmark 2017

Australierne er dypt imponert over prestasjonen til de to nederlenderne som vant Offroad Finnmark, Ramses Bekkenk og Bram Rood.

Foto: Claus Jørstad / Offroad Finnmark

Imponert

De tre amatørsyklistene er over seg av beundring for de to nederlenderne som vant Offroad Finnmark.

– Jeg vil jo si at alle som klarer å passere mål i dette rittet, må defineres som en egen rase. De fortjener all mulig respekt. Det er bare utrolig at noen kan gjennomføre en slik hle veien til mål, sier Trevor.

De tre har ambisjoner om å avslutte oppholdet i Finnmark på skikkelig turistvis. Dermed blir det en tur til Nordkapp før de setter kursen mot Australia.

– Før vi dro hit gikk vi med ambisjoner om å spore opp verdens nordligste pub. Da må jo Nordkapp bli neste stopp, understreker Stinton.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark